| | | | |

Адвокатът на Борисов с голяма бомба преди старта на делото за клевета на Кирил Петков

Кирил Петков не е предявил иск от 500 хил. лева от Бойко Борисов, искът е за нула лева.

Това заяви адвокатът на лидера на ГЕРБ – Менко Менков, преди началото на първото заседание по делото за клевета, заведено от Петков срещу политическия му опонент.

Кирил Петков заведе делото за клевета срещу Бойко Борисов на 24 август тази година.

Той настоява за половин милион лева (по думите на самия Петков), като жалбата е заради думите на лидера на ГЕРБ, че „Продължаваме промяната“ са взимали пари от посредници – става въпрос за подозрения на ГЕРБ, че партията на Петков купувала по-скъп газ от „Газпром“, „за да си пълни офшорките“.

Преди началото на делото в Софийския районен съд днес Менков определи жалбата на Петков като “опит да бъде затворена устата на Бойко Борисов като политически опонент”.

“Не вярвам съдът да позволи това нещо”, заяви той, цитиран от actualno.com.

Менков защити решението на съда да определи ареста на Бойко Борисов за незаконен.

Той добави, че според него делото, заведено срещу лидера на ГЕРБ, е опит за продължаване на възможността “политически да бъде репресиран Борисов”.

“Това е някакъв пиар ход на Петков, няма заведен иск за 500 хиляди лева, както се вижда по документите от делото. Искът е за нула лева.

След като решението на ЦИК, че Борисов няма да бъде народен представител, влезе в сила, районният съд даде ход на делото и го насрочи за днешна дата”, обясни той.

Попитан защо Петков обяви, че предявява иск за половин милион лева, а Менков твърди друго, адвокатът обясни, че засега имало частично предявен граждански иск за 10 хиляди лева.

Докато съдът не приеме да го разглежда съвместно обаче, искът се води за “нула лева”.

“Може би така мислите заради изявлението на самия Кирил Петков, който ви покани на внасянето на това нещо, но още от началото изявлението му бе невярно. То не отговаря на истината. Това дело е от наказателно-частен характер.

За ситуацията около посредничеството при газовите доставки – това ще е предмет на делото. Имаме доказателствени искания, които ще представяме пред съда.

Ако искаше да е за половин милион, трябваше да го заведе в градски съд, не го е завел в градски съд”, каза Менков.

Пред съда Стоян Мадин, адвокат на Кирил Петков, заяви, че настоящият иск е частичен в размер на 10 000 лева от общ иск в размер на 500 000 лв.

“Предявяваме граждански иск за съвместно разглеждане. Престъплението, съгласно наказателно правната теория, е едно и това ни ръководи”, аргументира се Стоян Мадин.

Адвокатът на Борисов настоява съдът да не приема частичния иск като част от общ.

“Вредите, които се претендират за съвестно разглеждане на частичния и общия иск, ще доведат неминуемо до отлагане на делото заради събиране на доказателства”, посочи Менков.

Днес се проведе първото заседание по тъжбата на Кирил Петков срещу Бойко Борисов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts