| | | |

Божанов: Отсега мислим за местните избори, ще се обединим с ПП, “Спаси София” и други, за да …

В надпреварата за нов кмет на София „Демократична България“ ще си сътрудничи не само с „Продължаваме Промяната“, но и с новата партия „Спаси София“.

Това каза пред Би Ти Ви бившият министър на е-управлението и настоящ депутат от „Демократична България“ Божидар Божанов.

От думите му стана ясно, че още миналата седмица „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ са обсъждали варианта за издигането на общи кандидатури за кметове през следващата година.

Божанов коментира думите на единия от лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков от днес, че има вероятност двете партии да си сътрудничат, за да не разпиляват вота.

„Важно е отсега да се мисли за местните избори. Те са след година, но текат дълги процедури по съгласуването на програми и личности.

Така че е логично да започнем да обсъждаме темата от сега“, заяви той и допълни, че ще могат да постигнат максимален резултата, само ако си сътрудничат с други партии.

„Нашите национални органи не са одобрявали такава позиция, но това е изходната ни позиция е, че трябва да се стремим към сътрудничество“, уточни той и допълни, че имена на кандидати за кметове ще се обсъждат най-рано след два месеца.

„Трудно ми е да смятам, какви са шансовете за създаване на редовно правителство в този парламент. Не знаем кой какви карти държи в ръката си.

Но със сигурност знаем, че няма как да подкрепим кабинет с участието на ГЕБР. Затова пък ще подкрепим вторият мандат на „Продължаваме Промяната“.

Ако третият мандат дойде при нас, ще направим усилия за съставянето на кабинет“, обясни Божанов.

Според него е важно в Народното събрание да има по-стабилни мнозинства, защото чрез плаващите такива е трудно се прокарват адекватни политики. Математиката казвала, че е редно да има една по-широка подкрепа, за да се създаде редовно правителство.

„Демократична България“ няма да подкрепи също така правителство с участието на ДПС или на Възраждане. „Ще видим обаче, кой с каква програма излиза и ще преценим“, допълни той.

Когато се говори за фалшифицирането на вота, трябва да се има предвид, че по време на местните избори, няколко гласа решават местата в общинските съвети.

Ето защо от „Демократична България“ предлагат да се въведат преброителни центрове, в които да се броят гласовете и то пред погледа на всички заинтересовани лица.

В тези центрове ще пристигат запечатаните пликовете с гласовете на избирателите от секционните комисии.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts