| | | |

ДБ кани днес парламентарните групи и ЦИК на дискусия

„Демократична България“ (ДБ) кани представители на парламентарните групи, на ЦИК, на неправителствени организации на дискусия за промени в Изборния кодекс, която ще се състои днес от 13:00 часа в Народното събрание.

Това съобщи пресцентърът на ДБ.

Публичното обсъждане ще е по проекта на „Демократична България“ за законодателни предложения, които предвиждат въвеждане на преброителни центрове.

Идеята е промените да бъдат направени между първо и второ четене на поправките на Изборния кодекс, след като на 4 ноември бяха приети на първо четене законопроектите на „БСП за България“ и на ДБ.

Измененията, предложени от левицата, предвиждат избирателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с машина.

Целта на законопроекта е създаване на условия за упражняване правото на глас на всички български граждани и повишаване нивото на представителство на институциите, посочват в мотивите си от БСП.

Законопроектът на ДБ предвижда да бъде въведено задължение за неограничено във времето предоставяне на достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване за всички партии и коалиции, получили над 4 процента на последните парламентарни избори.

С друг текст се предвижда ЦИК да създаде специализирано звено за провеждане на машинното гласуване и подготовка за въвеждане на дистанционен електронен вот.

„От ГЕРБ, ДПС и БСП искате да върнете хартиената бюлетина, очевидно ще го направите“, коментира тогава Ивайло Мирчев от „Демократична България“.

С този ваш вот ни принуждавате да направим ново предложение – това ще бъде за въвеждане на преброителни центрове, посочи той и допълни, че след приказките за доверие и честност от политическите сили, очаква подкрепа за това предложение.

По време на дебата председателят на ДПС Мустафа Карадайъ призова депутатите да положат всички усилия да върнат доверието на българските граждани в окончателния изборен резултат, този модел на тъч скрийн машинно гласуване да бъде ограничен,

да върнат хартиеното гласуване, но в разумни срокове да въведат машинното броене на хартиените бюлетини, което да е гаранция за елиминиране на недействителните гласове.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts