| | | | |

Започва делото за клевета на Кирил Петков срещу Бойко Борисов

Двама бивши премиери се изправят един срещу друг – Кирил Петков срещу Бойко Борисов.

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната” заведе иск срещу лидера на ГЕРБ

Жалбата за клевета беше подадена през август заради думи на Борисов, че Петков и Асен Василев са купували газ на завишени цени и са вземали комисионни и средства от посредници за газа.

За днес е насрочено първото заседание по делото.

Кирил Петков заяви в средата на август, че завежда жалба за клевета заради думите на лидера на ГЕРБ Борисов, че заедно с Асен Василев са взимали комисионни и средства от посредници за газа.

“Този тип лъжи няма да бъдат допускани оттук нататък”, категоричен бе Петков и поясни, че “има безспорни факти, събрани от МВР”. “Ние ще довършим работата по събирането на тези факти в изпълнителната власт и се надяваме, че той ще отиде в затвора”.

По-късно по време на брифинг на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че решението за ареста му е взето “по време на оргии с пици на кристали”.

“Това за пиците, което чух, за мен звучеше като едни фантазии на един стар човек, който има реални проблеми”, коментира бившият премиер Петков.

Той посочи още, че договорената цена на газа, която според ГЕРБ е била 110 евро, вместо 89 евро.

По думите на председателя на “Продължаваме Промяната” договорената от него и Василев цена е била под 30 долара на европейския пазар.

„Имаме дело с г-н Борисов. Аз лично го съдя. Мисля, че даже съдебният процес ще бъде, е насрочен за ноември месец“, каза преди две седмици Кирил Петков, след като стана ясно, че тече разследване от Националното следствие след сигнала на ГЕРБ до ДАНС и МВР за по-скъпи доставки на газ.

“Разследва се има ли извършени престъпления, има ли завишени цени, има ли ненужни посредници в доставките, тоест има ли престъпления.

Ако има престъпление, което ненужно натоварва обществото с високи цени на енергоносителите, това, повтарям, няма да остане незабелязано и несанкционирано от нас“, заяви Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор.

„Защо кабинетът на Кирил Петков и на Асен Василев в продължение на половин година купуваха газ без търг и без конкурс от избрани фирми, на произволно избрани цени“, коментира Делян Добрев, от ГЕРБ-СДС.

„Това са политически спекулации в продължаващия парламент с предизборна нотка. Има много ясна история, има газов хъб „Балкан“. Той също знае като бивш министър какво представлява борсата“, отбеляза Александър Николов, министър на енергетиката в кабинета Петков.

Според ГЕРБ фирмите доставчици са МЕТ и „Вилтерхаус“.

„Компанията внася в Европейския съюз количества LNG с произход от САЩ, Близкия Изток и Средиземноморския регион. Също така купува на всички европейски борси количества от съответния регионален микс“, се казва в позицията.

Очаквайте подробности

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимки Архив

Similar Posts