| | | |

След 7 годишна сага: Кмет осъди прокуратурата за 150 хил. лв.

Окончателно – прокуратурата е осъдена заради нанесени вреди на кмета на Гълъбово Николай Тонев.

снимка Архив

Причината – заради незаконно обвинение в тежки престъпления, като на Тонев са му трябвали 8 години да докаже, че е невинен, предаде “ДеФакто”.

Заради действията на прокуратурата, сега на Тонев трябва да бъдат платени малко над 150 000 лева. Тези пари ще бъдат платени за сметка на плащащите данъците в България – т.е. данъкоплатците.

За какво беше обвиняван Тонев – общо шест длъжностни престъпления, като сред тях бяха присвояване на 388,45 литра дизелово гориво и дарение на гипсофазерни плоскости на стойност на 5528 лева на манастир.

Но най-значимото обвинение е участие в организирана престъпна група (ОПГ), а това е тежко престъпление.

За да стигнат обвиненията до съда, минават 4 години. При това, когато се стига до съд, обвинението за участие в ОПГ отпада – то е прекратено още преди първото съдебно заседание.

Вече в съда, делото е върнато, защото прокуратурата е погазила правото на защита на кмета на Гълъбово.

На първа инстанция Тонев е оневинен, обаче държавното обвинение обжалва с уникален аргумент – че обвинението било съставено от “ненадлежен орган”, пише “Де Факто”.

Следва връщане на делото от втората инстанция, заради нарушени процесуални правила и години наред то седи в досъдебна фаза.

Заради това адвокатът на Тонев иска от съда да задължи прокуратурата да внесе делото отново в определен срок и това искане е изпълнено.

Специализираната прокуратура обаче прехвърля топката на Окръжната прокуратура в Пловдив, като се обявява за “некомпетентна” да се занимава със случая, след като досега именно тя го е водила.

Припомняме, че Специализираната прокуратура вече не съществува – цялото специализирано правосъдие беше закрито, но главният прокурор Иван Гешев обжалва това пред Конституционния съд.

Окръжна прокуратура в Пловдив обаче продължава сагата – същият обвинителен акт като този, заради който се завърта цялата сага, само че пред Окръжен съд-Стара Загора.

Той действа като колегите му от Пловдив – прекратява делото.

Съответно, Тонев завежда дело срещу прокуратурата и иска 200 000 лв за морални вреди и 40 000 лева за имуществени.

В крайна сметка, кметът на Гълъбово печели делото, но за по-малко обезщетение от това, което иска.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts