| | | |

НА ЖИВО Нинова към Радев: Времето, което дадохте за консултации, е загубено

Ръководството на БСП се среща с президента Румен Радев днес като част от поредицата му консултации с всички парламентарно представени политически сили преди завъртането на ролетката с мандатите.

Поканата на държавния глава към социалистите е за 15 ч.

Предварителните консултации бяха преполовени миналата седмица, когато на “Дондуков” 2 бяха от “Възраждане”. Радев забави максимално конституционната процедура, за да даде възможност на партиите в НС да потърсят път една към друга за излъчване на редовен кабинет.

Въпреки очакванията редът на БСП да дойде още миналия петък, ако се спазва досегашният ритъм на президента за разговори с по две формации седмично, социалистите получиха поканата си едва вчера.

След тях остава Радев да се срещне с “Демократична България” и “Български възход”, към които са насочени очакванията евентуално да успеят с третия мандат.

„Времето, което дадохте на партиите за преговори, е загубено. Няма резултат от преговори, ако изобщо се водят такива, за съставяне на правителство”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

“Сериозни разговори не се водят, а първата политическа сила демонстрирала непоследователност в посланията”, категорична беше тя в началото на консултациите при президента Румен Радев.

„Пред този парламент стоят много неотложни задачи, най-важната от тях е съставяне на редовно правителство, което да поеме отговорност.

БСП е партия с дългогодишни традиции и опит и в парламентаризма, и в управлението на страната. Те могат да бъдат полезни в тази сложна ситуация”, каза Радев.

Бихте ли се включили с бившите си партньори в управлението на страната към втория мандат, ако се пристъпи към него? Това попита президентът Румен Радев БСП, които на свой ред седнаха на консултации с него днес.

Как виждате попълването от квотата на НС на органите, чийто мандат е изтекъл, и мерките в кризата, попита още той лидерката Корнелия Нинова.

3 важни задачи за нас има в този парламент, отговори тя. Първо, бюджет със социална насоченост. Второ, законите по плана за възстановяване, и трето – разговори за съставяне на правителство.

Времето, което ни дадохте за преговори, досега е загубено. Няма резултат от преговори за съставяне на правителство, ако изобщо се водят такива, заяви Нинова на Радев

Затова за нас сега важното е приемане на бюджета с 850 лв. минимална заплата, таван на цените на енергоносителите, определяне на понятието енергийна бедност. майчинството да следва минималната заплата и силен младежки пакет, изреди соцлидерката.

И съобщи на президента, че БСП ще внесе това като предложения, независимо че служебната му власт няма намерение да се внесе нов бюджет.

По-бързо за връчи първия мандат, защото реални разговори по съставяне на кабинет ще започнат едва тогава, призова още Нинова .

Не мисля, че е загубено време, опонира Радев. Напомни, че конституцията не го ограничава със срокове. Ако мандатите се карат със средно темпо и не може да се състави правителство – а знаете колко е трудно, защото 3 пъти го връчвах на БСП и не успяхте да излъчите кабинет, то това означава парламентът да се разпусне до началото на декември, мотивира се президентът.

И съответно да правим избори или края на януари, или началото на февруари. Ако стигнем до там, тогава претенциите ще се върнат към мен – защо съм определил такава дата и партиите не можете да водите кампания на Коледа и посред зима, обясни още той.

И още по-малко хора ще излязат да гласуват.

Наистина ли да се отива на там, къде да спре този часовник, попита той левицата. Но подчерта, че не иска умишлено да води към хипотезата нови избори.

Ако обаче се окаже така, какви закони да се приемат в малкото време на този парламент, постави той като вмъпрос на масата.

Ваше право, но виждате, че няма съгласие, напротив – противоречията се задълбочават.

А ние задържахме мандата, докато се приеме бюджет, защото сме отговорни хора, отвърна Нинова на забележката на Радев, че партията й не е успяла на три пъти с връчения от него мандат.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts