| | | |

“Продължаваме промяната” с нов опит да спре връщането на хартиената бюлетина

Парламентарната група на “Продължаваме промяната” внесе свои предложения за промени в Изборния кодекс преди окончателното гласуване на текстовете в пленарната зала.

Припомняме, че на първо четене с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС беше върнато смесеното гласуване – с машина и с хартиена бюлетина.

От “Продължаваме промяната” настояват гласуването с машина да се запази изцяло в секциите с повече от 300 избиратели. Днес следобед парламентарната правна комисия ще разгледа текстовете на второ четене.


Партията на Кирил Петков и Асен Василев опитва да спре поисканите от БСП промени в Изборния кодекс с предложения за отпадане на всички текстове, отнасящи се до връщането на хартиената бюлетина във всички секции.

Според ПП смесено гласуване не трябва да има и следва да се запазят настоящите разпоредби на изборния закон, според които с машини се гласува във всички секции с над 300 избиратели.

Групата на Кирил Петков и Асен Василев обаче предлага създаването на специални секции за гласуване с хартиена бюлетина във всяко населено място.

Вносителите настояват да няма общи протоколи за машинен и хартиен вот, за да се избегнат грешките. Декларациите за гласуване в такива секции следва да се подават на място, а не предварително, за да се ограничат изборните манипулации.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts