| | | |

БЯС! Гюров: Няма да преговаряме за управление с БСП или друга партия, която подкрепя хартиената бюлетина

“Всъщност това, което може да направим, е защитаваме интересите на нашите избиратели. Това, което може да направим е да направим едно послание и да водим битката докрай”.

Това заяви председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров по bTV по повод приетите промени в Изборния кодекс, които връщат хартиената бюлетина.

“Излизането ни от зала даде ефект, Бойко Борисов даде стъпка назад”, подчерта той.

Предложихме да бъде изтеглен Изборния кодекс, поясни той. По думите му това може да стане с мнозинство в парламента.

“Изборният кодекс по този начин е опорочен”, смята той. Този начин на правене на вот ни връща назад, според Гюров.

Не е проблемът дали се гласува с машина или на хартия, а как ще се отчитат гласовете. Били сме свидетели на манипулации, сбъркани протоколи, невалидни бюлетини. Не искаме България да гледа назад.

“Ние искаме българските граждани да имат право да изразят своя избор спокойно. Карадайъ ни звъня с готовност за разговори. Коментирахме какви мерки могат да се вземат, за да има съгласие.

Той е на мнение, че Общественият съвет към ЦИК е закрит, защото е изразил отрицателно становище за хартиената бюлетина. Кодексът трябва да бъде изтеглен, за да се седне на масата на преговори, каза депутатът от ПП.

“Ние няма да преговаряме за съвместно управление с БСП или друга сила, която поддържа Избирателния кодекс в този му вариант. Той отваря вратата към управление на партиите на статуквото. Искаме да видим България модерна”, заяви депутатът.

В такава ситуация не можем да преговаряме с нито една партия, която потъпква правилата на парламента и правата на българските граждани, каза той за отложената среща между „Продължаваме промяната“ и ДПС.

“Ние сме заявили много ясно, че няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ. Когато дойде при нас вторият мандат ще предложим кабинет и ще търсим подкрепа от парламента.

Общо управление с ГЕРБ е невъзможно. Ние ще търсим подкрепа по политики”, уточни още Гюров.

“Там, където е разумно ще търсим общи кандидати. И днес се видя, че демократично настроените сили се обединяват, когато това е нужно.

В тази кризисна ситуация трябва да направим всичко възможно издигнем общи кандидати, където е необходимо”, подчерта председателят на ПГ на ПП относно съвместно явяване на ПП и ДБ на местните избори.

Относно местните избори Гюров потвърди, че ще търсят общи кандидати с ДБ там, където е уместно.

“Борисов продължава да си сменя мнението по няколко пъти на ден.

Ние сме заявили много ясно, че няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ. Общо управление с ГЕРБ в момента е невъзможно. Ще търсим подкрепа по политики за съставяне на кабинет”, добави той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts