| | | | |

Извънредна новина за делото “ГЕРБ срещу Бойко Рашков”

Софийският градски съд отложи за 24 февруари догодина процеса, който партия ГЕРБ заведе срещу бившия вътрешен министър Бойко Рашков.

Искът на партията на Бойко Борисов е за 100 000 лева, уточнява “Сега”.

Той бе заведен заради след изявленията на Рашков като министър за парите от магистрала “Хемус”. Причината за отлагането е, че на всяка от страните са допуснати по трима свидетели, които да бъдат доведени пред съда от защитата.

Днес в съда се явиха само тримата свидетели на ГЕРБ – партийците Десислава Атанасова, Димитър Главчев и Костадин Ангелов.

Адвокат Георги Атанасов, който представлява Рашков, не доведе никого, тъй като иска първо да бъдат събрани писмените доказателства.

В същото време обаче адвокатът настоява за съвместен разпит на свидетелите, които трябва да установят колко е пострадала партията от думите на Рашков.

Явилите се свидетели от ГЕРБ се възмутиха, че от страна на Рашков не се явява никого. Адвокатът му им обясни, че неговите свидетели са заети да спасяват демокрацията от нападенията на тяхната партия.

Адвокат Атанасов не посочи кои трима свидетели ще заведе в съда през януари, за да ги предпази от евентуален натиск.

“На 4 януари ГЕРБ стана обект на публично злепоставяне чрез неверни твърдения, изречени от Бойко Рашков пред представители на редица медии. ПП ГЕРБ заяви, че ще защити правата на хилядите си членове и симпатизанти от лъжите на Бойко Рашков в българския съд”, обяви шефката на парламентарната група на партията Десислава Атанасова.

Тя обясни, че искът е за причинени неимуществени вреди.

Ако спечели, ГЕРБ възнамерява да ги дари на деца на служители на МВР, загубили живота си при изпълнение на служебните си задължения.

ГЕРБ заплаши, че ще заведе иск срещу Рашков след твърденията му, че “между 30 и 40% от парите, превеждани авансово на представяли се за строители на АМ “Хемус”, са се насочвали към ГЕРБ”.

“За пореден път Бойко Рашков лъже и хвърля в общественото пространство обвинения без да посочи доказателства за тях!

Нека докаже твърденията си в съда или да понесе отговорност за лъжите си!”, заканиха се от ГЕРБ след изказването на министъра.

Защитата на Рашков имаше възражения дали изобщо ГЕРБ може да води такова дело, но магистратите днес цитираха практика на върховния съд, според която няма пречка искът на партията да бъде разгледан.

Преди това пък Борисов също заведе иск за 27 хил. лв. срещу тогавашния вътрешен министър, а сега депутат от “Продължаваме промяната” (ПП).

Това се случи, след като Рашков, говорейки за злоупотреби със средства за автомагистрала “Хемус”, каза пред репортерите:

“Тези средства са преминали през една банка, собственост на Бойко Борисов, и с този собственик на тази банка, Бойко Борисов е имал общи фирми”. Борисов няколко пъти призова Рашков да се извини за “клеветите си”.

“Кажете коя е банката, за да мога да Ви осъдя. Да може и банката да се защити. Ами ако е голяма банка, чуждестранна, става дума за много пари и те ще го осъдят.

Хайде каймата от хора, която явно съм ял, може вече да се е похарчила, да каже сега името на банката”, настоя тогава Борисов.

По това дело все още се разменят книжа. Имало е и отвод на съдия, обясниха от Софийския градски съд.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

колаж Архив

Similar Posts