| | | |

Кристиан Вигенин сериозно насмете ДБ: Всеки да си знае мястото

Всеки да си знае мястото

Така в ефира на бТВ зам.-председателят на Народното събрание и депутат от БСП Кристиан Вигенин се обърна към Демократична България.

И добави, че “на който не му изнася”, имало още партии в парламента.

За разлика от ДБ, ние никога не сме били в управление с ГЕРБ, продължи той, визирайки явно историята на изчезналия Реформаторски блок.

“Кои са те, че да ни поставят условия”, попита Вигенин, като изтъкна, че “Демократична България” е по-малка формация от БСП и че по няколко ключови външнополитически теми ДБ гласувала заедно с ГЕРБ.

“Не знам защо ДБ са си присвоили правото да дават оценки на останалите политически партии от позицията на шеста политическа сила”, заяви Вигенин.

Вигенин посочи, че според него нямало нужда промените в Изборния кодекс за хартиената бюлетина да минават на ниво “комисия” на второ четене в едно заседание.

Ние сме “за” връщане на хартиената бюлетина паралелно с машинния вот, но да има гаранции за честност, посочи той.

Какви са те – без тъмна стаичка, а с паравани, за да не може да се снимат бюлетини тайно, както и видеонаблюдение.

Честността на изборите не се гарантира от Обществения съвет към ЦИК, а от наблюдателите на партиите в секционните избирателни комисии (СИК).

Колегите от ДБ да се концентрират върху това да имат достатъчно компетентни членове в СИК, наблюдатели, посъветва Вигенин.

“Всички останали 26 страни-членки на ЕС са немодерни, недемократични, тъй като не гласуват електронно”, каза още Вигенин, без да обръща внимание на естонския опит.

“Не сме против машинния вот, а сме “за” правото на избор”, добави той. И отрече, че БСП не искали хартия, защото с нея имат по-силни резултати.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts