| | | |

Митрофанова: Безрадостна картинка, водещите партии не са ориентирани към Русия

“Пълното подчинение на евроатлантическата солидарност, по мое мнение, много пречи на икономическото развитие на България.

Отказът от строеж на АЕЦ “Белене”, затварянето на два блока в АЕЦ “Козлодуй”, отказът от Южен поток лиши България от 7000 работни места и от фактически енергиен хъб на Балканите”, заяви посланикът на Русия Елеонора Митрофанова.

Тя присъства на откриването на двудневната конференция “България – Русия” в Парк хотел “Москва” в София.

В речта си тя коментира както българо-руските отношения, така и световния мир и вътрешнополитическото състояние на България.

Според нея Западът се е отказал от мир с Русия още преди 25-27 години, когато е “създал своя система на доминация, основана на “правила”.

“Много политолози, както американски, така и руски, говорят още от 1996-1997 г., че мир, основан на разширяването на НАТО и доминацията на Запада, води до война”, посочи Митрофанова.

По нейни думи хегемонията на Запада започва още през 1999 г., когато е “изнасилил Югославия”.

“Разрушаването на Запада започна през 2008 г. при кризата, която подкопа доверието към лидерството на Запада. Той започна да ни налага новата студена война.

Имаше прозорец, в който можеше да се договорим до към 2013 г. Този прозорец не беше използван.

През 2014 г. З падът направи държавен преврат в Киев в опит да подкопае стабилността на Русия и да си върне хегемонията.

Западът изгуби своите военни, политически и морални позиции, включително моралния си стълб (имам предвид християнството) и започна контраатака.

Войната стана неизбежна, въпросът беше кога и къде. В същото време не бяха решавани глобалните проблеми за климата, енергетиката, миграцията, неравенството.

Дойде ситуацията с ковид. Той беше използван като знаме на войната в продължение на две години”, разказа Митрофанова.

“Ако говорим за България, то за периода си на членство в НАТО и ЕС, тя напълно се интегрира в западните структури и механизми. Получаваните от европейските структури блага, максимално създадоха на България поле да маневрира по ключови направления в руско-българските отношения”, каза още тя.

Коментира и българската реакция на войната в Украйна –

България е предприела рекорден брой неприятелски действия спрямо двустранните ни отношения, обърна внимание и на решението на НС от преди две седмици да окажем военно-техническа помощ на Украйна.

Тя изказа благодарност на “болшинството от българите”, които се отнасят позитивно към Русия.

Цитира обаче и резултатите от последните избори, според които водещите партии не са ориентирани към Руската федерация и обобщи ситуацията като “безрадостна картина”.

Два пъти Русия е освобождавала България според Митрофанова – от турско робство и през 1944 г., когато ни окупира.

Представи и статистика, че от първото освобождение в страната ни има 500 паметника, а от второто – 180.

Източник: 24 часа

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Проф. д-р Захари Захариев, Елеонора Митрофанова и проф. д-р Олег Слоботчиков снимка 24 часа

Similar Posts