| | | |

Нов скандал с кабинета “Петков”, този път свързан с РСМ

Още в самото начало при управлението на премиера Кирил Петков рязко намалява одобрението на молбите на македонски граждани за получаване на българско гражданство.

Това става въпреки предоставените от македонците на документ за български произход, пише БГНЕС.

Молбите им се отхвърлят с несъстоятелни обяснения, а в някои случаи и без обяснение.

Въпреки това пред Министерството на правосъдието в центъра на София всеки ден има десетки коли от цяла Република Северна Македония (РСМ) с граждани, които идват да подадат документи за българско гражданство.

“Потокът и броят на молбите не е намалял въпреки създалото се напрежение. Нещо повече, през изминалите месеци има дори увеличение на молбите в сравнение със същия период на миналата година.

Българските власти трябва да вземата необходимите мерки незабавно”, съобщи висш служител от Министерството на правосъдието.

Той предаде последните данни за броя на получилите българско гражданство македонци за първите десет месеца. А техният брой не надхвърля 1200!

За да стане ясно, че става въпрос за “административно-политическо решение”, от Министерство на правосъдието (МП) ни съобщиха, че през 2020 г., – в пика на пандемията, когато светът бе напълно блокиран, а границите бяха затворени, – броят на македонците, получили българско гражданство, е над 9000!

А през 2021г., когато би било логично да няма много молби поради затворените граници, 7692 македонци са получили българско гражданство.

В момента няколко хиляди македонски граждани очакват молбите им за българско гражданство да бъдат разгледани.

Статистиката от последните 3 години категорично доказва, че македонците не се влияят от антибългарската истерия в РСМ и продължават да подават молби за българско гражданство и да предоставят документи за български етнически произход.

Премиерът Гълъб Донев е длъжен в най-кратки срокове да поиска обяснение от правосъдния министър Крум Зарков, защо той продължава поръчковите и противозаконови практики на предшествениците си от април 2021 година до днес – МП да отхвърля молбите без никакво основание.

Донев е длъжен да поиска обяснение от Зарков и защо Министерството на правосъдието не допуска кандидатите да започнат процедура по получаване на българско гражданство.

В случая става въпрос за извършване на длъжностно престъпление и нарушаване на Конституцията, защото само Консултативния съвет към Агенцията за българите в чужбина може да определи дали кандидатът има необходимите документи, доказващи български произход.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts