| | | |

ПП не искат правителство, те искат избори, като се надяват да са първа политическа сила и да имат възможност да придвижват без проблеми своя уникален бизнес пакет за милиарди

ПП са поели ангажимент за намаляване на въглеродните емисии в нашата енергетика с 40% до края на 2025 г.

Експерти изчисляват, че това означава да ликвидираме 75% от въглищните централи в България – два пъти повече мощност от загубата на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй“.

В момента България изнася електроенергия за милиарди евро годишно в Югоизточна Европа.

Въпросът е защо ПП са решили да ликвидират българската енергетика точно в най-сложното време на война и настоящи и задаващи се енергийни кризи?!

ЕС има решение да постигне неутрална към климата икономика до 2050 г.

Заради кризата с енергията, обаче, Германия, която планираше да спре напълно производството на електроенергия от въглища до 2038 г., и да закрие ядрената си енергетика, промени остро енергийната си стратегия.

Германия приведе въглищни централи от резерва, някои от които много мощни. Има намерение и да удължи живота на трите си атомни централи.

Но Кирил и Асен бързат с ангажимент за намаляване на емисиите до 2025-а.

През 2025 година, когато ще закрием нашите мощности, четири блока на АЕЦ „Аккую“ в Турция ще бъдат пуснати в експлоатация. „Аккую“ е собственост на дъщерно дружество на „Росатом“.

Ще стане турска собственост, след като се изплати от производството на електроенергия. България ще освободи пазарен дял в Югоизточна Европа за руснаци и турци, и от износител на ток ще се превърне във вносител.

У нас се бърза със закриването на „Мариците“, защото ПП имат своя гигантски бизнес план, свързан с възобновяемите източници на енергия.

Помните скандалния меморандум за 1 милиард долара с две странни компании Gemcorp и IP3.

Направете си труда да разгледате сайтове на тези компании, и ще разберете, че ПП ни предлагат огромна схема, за която си струва да протестират на площада.

Те не искат правителство. Те искат избори, като се надяват изборите да ги направят първа политическа сила и да им дадат възможност да придвижват без проблеми своя уникален бизнес пакет за милиарди.

Закриване на мините, рекултивация на терена за няколко милиарда от държавата, инвестиция около милиард в слънчеви панели, но за да може този инвеститор да печели повече и инвестицията да се изплати по-бързо, трябва да се изгради и огромно съоръжение за батерии, подпомогнато финансово от ЕС.

Батериите ще съхраняват енергията, когато тя е с най-ниска цена, за да може да се продава в часовете с най-висока цена. Вкусно, нали?

Въртят се едни милиарди като виенско колело из умовете на Кирил и Асен.

А това, че унищожаваме цял отрасъл и отстъпваме пазарен дял в износа на електроенергия;

това, че изхвърляме на улицата десетки хиляди хора и ги правим безработни точно по време на война;

това, че и икономиката на целия Старозагорски регион, който е изключително устойчив и е на второ място по БВП, ще бъде поставена на трупчета в момент на най-голяма несигурност в международните отношения;

това, че Европа е възможно да бъде принудена поради енергиен дефицит да отложи амбициозната си програма за въглеродна неутралност –

всичко това за Кирил и Асен не е важно, те са брокери на проекти.

Енергийната сигурност на България няма да дойде с батерии за слънчева енергия. И всеки мислещ политик знае това.

Енергийната сигурност на България изисква изграждането поне на още един нов блок, например AP 1000 на Westinghouse на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, защото базова енергия се произвежда от вецове, тецове и атомни централи. Вятърът и слънцето не са базова енергия.

Закрихме 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй“ след изхарчени стотици милиони за модернизиране. За да има основание държавата ни гарантира печалбата на т.нар. „американски централи“, като се задължи да изкупува фиксирани количества електроенергия по фиксирани цени за фиксирано време.

Понякога цените се оказваха два пъти над пазарните. Договорите с тези централи изтичат през 2024 и 2026 г.

Дано ПП да не докарат нещата дотам, че да трябва да изплащаме и неустойки за нарушаване на договорите, непосредствено преди приключването им.

Хубаво е да се знае, че през 2021 г. изградените въглищни централи в Китай компенсират извеждането на въглищните централи в целия останал свят.

В същото време водещите банки и застрахователни компании в САЩ наемат лобисти, които да насърчават бизнесите, зависими от изкопаеми горива.

Сред първите пет банки в САЩ: Bank of America е наела лобисти за изкопаеми горива в десет щата; Wells Fargo, четвъртата по активи финансова институция в САЩ, е наела лобисти в девет щата; Citigroup, третата по значение и обем банка в Америка, действа с лобисти в седем щата.

Този списък показва, че хиляди компании, които са засегнати от Споразумението за климата, продължават да насърчават употребата на изкопаеми горива. Ние ли, най-бедната държава в ЕС, сме най-пъргавите и най-незачитащите интереса си, че решихме рано-рано да се разделим с ТЕЦ-овете?!

Полша заяви, че ще разполага с въглищните си централи до 2049 г.

България представлява едва 1,5% от въглеродния отпечатък на Европа. Като намалим емисиите си с 40% и фалираме въглищните си централи, Европа ще спечели 0,6% по-малко емисии.

Тоест България има основания да се пребори за отлагане на базата на своята незначителност, но тя избързва със закриването.

За да може временни обитатели на политиката като ПП, които нямат задръжки, да прокарат своите лобистки решения, които да спрат тока на държавата и в прекия, и в преносния смисъл.

В момента протестите за хартиената бюлетина се употребяват от ПП за универсален окоп, за кресливо прикритие за всичките им провали и удари по стабилността на държавата –

задлъжняване с високи лихви,

закриване на част от енергетиката, спекула с доставките на газа и неграмотно управление на енергийната перспектива,

липса на контрол върху инфлацията, употребата на бюджетирането за предизборни цели,

ползване на силовия ресурс на държавата за лична разправа (ареста на Борисов),

невежи ходове в дипломацията и пр. абсурди, които събирателно разграждат държавата.

А може би такава е целта – хаотизиране на територията и подготовката й за пълен контрол отвън, защото една слаба, нестабилна национална власт, която зависи от множество различно контролирани играчи, не може да оказва никаква разумна съпротива, когато е поставена под натиск отвън.

Тя бива шантажирана през самите политически партньори, колкото по-несъстоятелни, толкова по-удобни за употреба.

Калина Андролова, БНР, ”Политически НЕкоректно”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts