| | | |

Свиленски към ПП: Да не си мерим протестите, истинският ще бъде, когато останем без бюджет!

БСП е последователна в подкрепата си за смесено гласуване – с хартиена бюлетина и с машини. Трябва да има възможност българските граждани да гласуват.

Това каза в студиото на “Панорама” по БНТ заместник-председателят на ПГ на “БСП за България” Георги Свиленски.

Той подчерта, че социалистите “са внесли две или три предложения за въвеждане и на хартиената бюлетина и премахването на тъмните стаички”.

“Параваните на машините, снимките как се гласува – това предложи БСП. Колегите от ПП и ДБ предложиха над 200 промени, за да бъде блокиран процесът и да не бъде приет”, продължи Свиленски и допълни, че е изненадан от “истерията, която се получава тези няколко дни, от страха от това, че ще има хартиена бюлетина”.

Георги Свиленски от БСП се обърна към опонентите си в “Панорама”:

Искам да кажа и на трите партии, нека не си мерим силите кой колко привърженици е поканил или кой колко привърженици може да доведе на протест, защото истинският протест ще бъде само след няколко седмици, когато България няма бюджет, когато българите нямат доходи, когато българите трябва да плащат скъпи сметки, тогава този протест за хартиената бюлетина ще изглежда много нелеп.

Всички партии могат да мобилизират, всички могат да поканят. Това не е критерият.

На въпрос за консултациите между президента и БСП той заяви, че президентът Радев води последователна политика “да бъде намален изборният резултат на социалистическата партия, да бъде атакувано правителството тенденциозно от министрите, назначени от него”.

“И завършекът на тази атака беше в тези консултации”, отбеляза Свиленски.

„БСП не е подкрепила тези машини, ЦИК взе това решение и може да проверите, че ние винаги сме били за смесено гласуване.

Най-порочното нещо, което може да се направи е в навечерието на изборите да се променя Изборния кодекс. Ние не бързаме за избори“, подчерта Свиленски.

„Аз съм изненадан от истерията, която се получи тези дни. Самият аз се съмнявам в действията на колегите, като им кажеш „добър ден и те питат за машините“.

Онзи ден излизам от парламента, един човек пита Кирил Петков как е, а Кирил казва: „Ох много сме зле с тези хартии“, разкри още Свиленски.

Депутатът от БСП припомни на Христо Иванов в студионо на „Панорама“, че първият разгледан закон в правна комисия е този за КПКОНПИ и припомни, че отдавна от ДБ не говорят за съдебна реформа.

Христо Иванов на свой ред заяви, че се отнемали права на гражданите и те се отбраняват.

Свиленски припомни на Иванов, че първите решения гласувани в зала са даването на военна помощ за Украйна и закупуване на „хартиени самолети“.

„Не ми стана ясно какви права се отнемат с този Изборен кодекс при положение, че има вариант да се гласува и с машина и с бюлетина.

Христо Иванов пък предложи, че можело да не се бърза и от ДБ да ги поканят, за да обсъдят сканиращите машини.

Цонев пък му предложи да бъде честен към избирателите на ДБ и да са казали от самото начало, че правителство няма да има и гласа им отива в боклука, защото не желаят да се коалират с никого. На свой ред Христо Иванов се оправда, че са само с 20 депутата.

Свиленски заяви, че тези които нагнетяват ситуацията са от ДБ и ПП, няма никакъв хаос, Изборния кодекс е същия какъвто е бил и досега, с единствената промяна, че хората могат да избират дали да гласуват и с бюлетина.

Даниел Лорер и Христо Иванов предложиха да се върнат в изходна позиция и БСП да си оттеглият предложението, а Свиленски отвърна, че това няма да се случи.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts