| | | |

Акад. Денков отряза Корнелия Нинова за общо управление

„Изненадани сме от подхода на БСП. Преди две години Корнелия Нинова защитаваше машинното гласуване. Дори нейните съпартийци не знаят какво се случва в момента, имам такива индикации.

Позициите й нямат нищо общо с нашите приоритети. Затова не виждам как би могла да бъде поканена за коалиционно правителство, каквото имахме“.

Това заяви пред БНР академик Николай Денков, който е депутат от „Продължаваме промяната“ и бивш министър на образованието.

Победителят на изборите трябва да се опита да направи правителство, подчерта той.

„Ако вторият мандат дойде при нас, ще направим всичко възможно да съставим правителство, но то трябва да съответства на някакви принципи“.

С промените в изборния кодекс изчезват всички контролни механизми, с които да се провери какво се е случило по време на изборите, разясни академик Николай Денков

„Флашката е електронна памет, показваща какво се е случило от отварянето до затварянето на секцията. С изчезването й не може да се удостоверят нередните действия.

Със забраната да се запише видеонаблюдението се оказва, че ние нямаме възможност да докажем, ако е имало някакви неправомерни действия.

Още една възможност да се контролира вота е изискването да се подпечатват бюлетините, които идват от машините. Всеки, който го прави, ще вижда как е гласувал човека“.

Промените не са това, което беше анонсирано, смята той.

„Те са насочени към премахване на контролните функции и създаване на още по-големи възможности за контрол на вота“

Председателят на ЦИК каза, че няма доказателства, че машините възпрепятстват непропорционално хората, които не са отишли да гласуват, обясни Денков.

Досега многократно е проверявана електронната памет и хартиените разписки, и винаги се е доказвало, че те съвпадат напълно, припомни той и обясни, че няма проблем с машините.

„Сега те се превръщан в принтери, които дори нямат памет за случилото се в изборния ден. Гласуването на тези промените няма нищо общо с демократичните практики“.

Аргументите, които се използват срещу тези машини, са несъстоятелни, смята акад. Николай Денков.

„Първият е, че в Европа никъде не се гласува с машини, а това не е вярно. Използват се и точно такива.

Машините бяха закупени при правителството на Борисов и не би трябвало да се изтъкват аргумента, че някой има контрол над тях.

Партиите бяха събрани, за да се удостовери какъв е софтуера и че кода не е пипан. Яви се само една партия“.

Нашият призив, заедно с ДБ , е процеса да бъде рестартиран и да започнат дискусии, обясни той.

„Трябва да се обясни какъв процес тече. Анонсира се една цел, а се прокарват други интереси“.

Приоритетите на хората не са тези, смята акад. Денков.

„Ние смятаме, че не е времето да се обсъжда изборния кодекс, при положение, че има много други належащи въпроси. За нас приоритет са бюджета и социалните разходи“.

Той не отчете като грешка липсата на коалиция с ДБ преди изборите.

„Не мисля, че общия резултат щеше да е по-добър, отколкото сега. Но при подготовката за местните избори там, където можем да излезем със съвместни кандидатури за кметове, това би бил чудесен вариант“.

Денков не отговори категорично на въпроса дали БСП ще бъде поканена на разговори, ако се стигне до връчване на втория мандат.

„Изненадани сме от подхода на БСП. Преди две години Корнелия Нинова защитаваше машинното гласуване. Дори нейните съпартийци не знаят какво се случва в момента, имам такива индикации. Позициите й нямат нищо общо с нашите приоритети. Затова не виждам как би могла да бъде поканена за коалиционно правителство, каквото имахме“.

Победителят на изборите трябва да се опита да направи правителство, заяви той.

„Ако вторият мандат дойде при нас, ще направим всичко възможно да съставим правителство, но то трябва да съответства на някакви принципи“.

Дали този взривоопасен процес, който стартира с промяната на изборния кодекс, не цели да отложи други решения, които трябва ад се вземат, запита акад. Денков.

„Имаме ангажименти по промените на законодателството, свързано с правосъдната система. Как ще ги приемем, ако поставяме въпрос, който не е от дневния ред. В енергетиката също стоят тежки проблеми за обсъждане“.

Не сме се съгласили да закрием въглищните централи, заяви още той.

„Това е една от опорките, които се лансират“.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts