| | | |

Даниел Митов: Кабинетът “Петков” е подписал не меморандум, а договор с “Джемкорп”! Ще има последствия

На ПП очевидно не им харесва изборният резултат и саботират възможности за съставяне на правителство.

Единственият модус, в който може да съществуват, е “революционният” – с “Джемкорп” и със затваряне на Мариците.

Ще преценим с кого може да управляваме.

Мнозинството за бюлетината си е остава само за това.

“Джемкорп” не е меморандум, а си е договор и ще има последствия за страната ни. Природата, която са подписали, за мен в никакъв случай не е меморандум”.

Това заяви бившият външен министър, днес зам.председател на ГЕРБ-СДС Даниел Митов.

“Аз гласувам на хартия, не че не мога и на машина, но няма технология на този свят, която да не може да бъде манипулирана. В Германия са казали, че изборният процес трябва да може да бъде проследен от първия до последния момент.

В сряда се очаква промените в Изборния кодекс да бъдат гласувани окончателно в пленарна зала, а приемането им в правната комисия отне цяла нощ на депутатите миналата седмица.

Технологиите са хубаво нещо, когато се използват правилно и прозрачно. Не можем обаче да се заиграваме с вота на хората, който е една много чувствителна тема.

В Естония и до ден днешен се гласува с хартия, въпреки че постепенно се въвежда електронният вот.

Най-големият брой невалидни бюлетини у нас е бил, след като се въведоха преференциите. Много от хората задраскват името на кандидата, но не отбелязват партията.

Сега, както виждате, се предлага дори и да е зацапана бюлетината, да се приема за валидна. След това всички в комисията броят. Партиите, които са против хартиените бюлетини, също имат представители”, посочи още депутатът от ГЕРБ-СДС Даниел Митов.

“Много пъти комисиите са заседавали през нощта. Ние на Правна комисия бяхме залети с безумни предложения, за да се бави времето. Става въпрос за глупаво упорство. Затова трябваше да стоим цяла нощ.

Предложенията в комисия могат да бъдат променяни в зала, а не да се гласуват веднага и да се публикуват на следващия ден в Държавен вестник.

Знаете ли какво се случва с флашката, когато се извади от машината и отива в преброителния център? Аз не знам. Какво се случва, когато на екрана излезе надпис “дневникът е подправен”?

Със 100-процента машинно гласуване се отне възможността на партиите да обжалват резултати, защото ние не знаем какво се случва с данните от края на изборния ден след това.

“Нашите опоненти са много кресливи, но когато се доберат до властта нямат капацитета да направят нещо смислено и работещо. Бойко Борисов каза, че няма зор за хартиената бюлетина, но това е, защото в момента темата е дали България ще има редовно правителство и как да излезем от енергийната криза.

ДПС винаги са искали машинно гласуване със сканиращи устройства, както е в САЩ. ГЕРБ отговаря на обществена нужда. Така трябва да постъпят и опонентите ни”, каза още Митов.

“Ние сме спечелили изборите по техните правила и с техните машини. Избирателят обаче не ни е отредил такава пропорция, че да управляваме сами”, подчерта той.

Както колегите от БСП, така и ние имаме съмнения как ще се гласува на машини. Затова нямаше как, когато има внесен законопроект, да не вземем отношение. Какво се случва с флашката, когато бъде извадена от машината и отиде в преброителната секция? Аз не знам дали е отразено коректно пренесената информация. Никой не знае какво има там. За нас е важна прозрачността. Такава има, когато имаш определен брой бюлетини, а накрая можеш да ги обжалваш.

ДПС винаги са твърдяли, че искат машинно гласуване със сканиращи машини, а не с тези, които ползваме в момента”, коментира зам.-председателят на ГЕРБ.

На „Продължаваме промяната“ не им хареса изборния резултат, искат нови избори

“На „Продължаваме промяната“ не им хареса изборният резултат, искат нови избори и се опитват да саботират работата на парламента. Единственият модел, в който могат да съществуват е революционният. Те не знаят какво да правят, когато са власт, или знаят, но се ръководят от користни решения.

Ще преценим с кои партии бихме управлявали. Мнозинството за бюлетината не е коалиция за управление”, заяви още Митов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts