| | | |

Министър от кабинета Петков скандално: Заради решения на Петков и Василев ще губим всяка година милиарди

Бившият заместник-министър на енергетиката Пламен Данаилов потвърди прогнозите на друг екс министър – Делян Добрев, че поетите ангажименти от кабинета “Петков” в глава “Енергетиката” биха били пагубни за българската икономика и не само.

“Поетите в глава “Енергетика” ангажименти са притеснителни и неблагоприятни за България.

Единият от тях е за въглищните централи, има поет ангажимент, както беше казано, за батерии, т.е. за предприятия за инфраструктура за съхранение на електроенергия и третият много неприятен ангажимент е за изваждане на операторите от структурата на Българския енергиен холдинг”

снимка Архив

Това заяви Пламен Данаилов в предаването “Брюксел 1” по “България он Еър”.

По думите му той, заедно с колегите си от министерството, са изразявали отрицателни становища по всичките тези три въпроса, но никой не се съобразил с мнението им, визирайки Министерството на финансите, което бе ресорно за Плана за възстановяване и устойчивост, в лицето на Асен Василев и като финансов министър, и като вицепремиер.

Данаилов подчерта, че поетият ангажимент по отношение на въглищните централи е да се намалят емисиите, но като базова година се вземе 2019 г., когато въглищните централи в страната са работили малко, особено държавната ТЕЦ “Марица-Изток 2”.

Това по думите му означава, че спрямо 2022 г. работата на централите трябва да намалее с над 40%, а до 2025 г. – с над 80%.

В целия Маришки басейн пряко заети са около 19 000 души, а косвено – около 100 000.

Според Данаилов това не означава директно загуба на всички работни места, но може би в един момент въглищните централи ще спрат да съществуват.

“100% ще спрем да изнасяме ток”, отбеляза той и добави.

Експертът е категоричен, че именно тези централи помагат да балансираме не само нашата електроенергия, но и на целия Балкански полуостров, тъй като ние в момента сме износител с над 2000 мегават часа.

Вследствие на това приходите ни за година за милиарди.

Бившият енергиен заместник-министър посочи, че в момента възможността да се плащат компенсации от БЕХ заради високите цени на електроенергия е благодарение на ТЕЦ “Марица-Изток 2”, който всъщност успява да върне предходно получените заеми.

А сероочистващите инсталации на трите централи – и на държавната, и на двете частни, са на световно ниво.

Той е категоричен, че ако имаме някаква енергийна независимост в България, то е, благодарение на това, че въглищата са наш собствен ресурс, не ги внасяме. 

Пламен Данаилов заяви още, че е абсолютен песимист относно поетия ангажимент за батериите, който е на стойност 1,5 милиарда лева.

“Първо, трябва да се създаде предприятие, което да управлява тази инфраструктура за изграждане на батерии, които да съхраняват електроенергията.

Тази структура може само да бъде балансираща, т.е. тези 6000 мегават часа, които могат да бъдат съхранени, през зимата ще стигнат за една част от потреблението на електроенергия в България”, съобщи Данаилов.

Затова той е на мнение, че България изобщо няма да получи близо 3 милиарда лева европейски средства, защото е почти сигурно, че нито батериите, нито заводът за батерии ще се случат.

На този етап пък служебното правителство не може да предоговори тези пари. 

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts