| | | |

Нова опорка: Единственият проблем е изборният резултат на ГЕРБ и ДПС, опитват се да го коригират

Тази седмица ще бъдем в пленарната зала и ще предложим временна комисия за изборните правила, които да се обсъдят широко.

Това заяви Никола Минчев от “Продължаваме промяната” в ефира на “Тази неделя” по bTV.

„При второто четене на промените в Изборния кодекс ще влезем в зала. Протестът в петък показа на радетелите на хартиената бюлетина, че има обществена енергия и нетърпимост към промените“

В знак на протест от партията напуснаха пленарната зала в петък и излязоха на протест. Според Минчев той показал именно общественото недоволство към връщането на хартиената бюлетина.

Минчев беше категоричен, че няма нищо нередно във флашките и машините за гласуване, а когато опонентите твърдят обратното, твърденията им трябва да бъдат подкрепяни с доказателства.

Проблем с флашките няма. Единственият проблем е изборният резултат на ГЕРБ и ДПС и те сега се опитват да го коригират

„Опонентите на машинното гласува трябва да докажат, че има манипулация на резултатите“, посочи Минчев.

И видя недоволство от изборните резултати на последните избори в желанието на ГЕРБ, ДПС и БСП да върнат бюлетините като опция за гласуване.

Според него гласуването чрез устройствата не е довело до затруднение на избирателите и припомни, че през ноември 2021 година имаше избори 2 в 1.

„Трябва да има разум в хората, които сме избрани като народни представители. Имаме три последователни избори, проведени с машини. Това се наложи. Не мисля, че промяната ще доведе до вдигане на избирателната активност“, каза Минчев.

По думите му недоверието към хартиените бюлетини е заради недействителните такива, а най-лесният начин да бъде намален вота на опонента е именно да бъдат направени недействителни част от бюлетините за него.

Дори при добронамерено поведение се получават грешки, посочи Минчев, като разказа, че е бил и застъпник на “Демократична България” през 2019 г.

Като заплаха за демокрацията – така Минчев коментира думите на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, че срещу 2 хилядите привърженици на ДБ и ПП, ДПС може да изкара на улицата 20 хил. души, които да блокират страната.

Има ли възможност за правителство?

„Разговори за редовно управление може да има, но от една коалиция, която си бута промените в изборния кодек“, обясни той

„Не сме взели окончателно решение за втория мандат“, подчерта Минчев

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts