| | | | |

Прокуратурата: Конфискация на автомобили на употребили алкохол и наркотици шофьори

Проблемът с тежките произшествия и с управлението на превозни средства след употреба на алкохол и наркотични вещества не може да се решава само на плоскостта на наказателното право.

Това казва в интервю за БТА заместник на главния прокурор Иван Гешев

„Държавата в лицето на всички отговорни институции е длъжна да направи необходимото, за да се сведат до минимум тежките транспортни произшествия.

Органите на съдебната власт изпълняват своите задължения, но дори и най-тежките санкции не могат да върнат отнетото в тези случаи, защото то няма никакво друго измерение, освен човешко. Нито един живот не бива да се загубва по този начин“, подчертава заместник главният прокурор Красимира Филипова в интервю за БТА.

Тя посочва, че проблемът с катастрофите и с управлението на превозни средства след употреба на алкохол и наркотици няма да се реши само на плоскостта на наказателното право.

Няма да проработи и едно механично увеличаване на наказанията за този вид престъпления, смята Филипова.

„Предхождащи наказателния процес са превантивните мерки и административнонаказателните производства.

Наложителен е всеобхватен подход, който да включи целия процес, свързан с регламентирането на управлението на моторни превозни средства – промени в Закона за движението по пътищата (ЗДвП) и в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН),

относими най-вече към придобиването на правоспособност, към административнонаказателния процес по санкционирането на неправоспособните и на нарушителите, прилагането на принудителните административни мерки, както и задълженията и правомощията на контролните органи“, обяснява още заместник главният прокурор.

Красимира Филипова припомня, че от повече от 2 години ръководството на прокуратурата предлага експертни предложения за промени в Наказателния кодекс, свързани със санкционирането на пияни и дрогирани шофьори.

„Основното ни предложение и през 2020 г., и през настоящата година, е свързано с въвеждането на изрична норма, съгласно която във всички случаи на

управление на моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, превозното средство се отнема в полза на държавата, когато е собственост на дееца.

Категорични сме, че една такава санкция с имуществен характер в съчетание с основното наказание ще има изключителен ефект не само по отношение на извършителя, но и на другите членове на обществото“, посочи Филипова.

Тя подчерта, че вече 3 години депутатите в няколко поредни Народни събрания не са изслушали и приели докладите за дейността на прокуратурата.

А в тях се съдържат данни, които могат да послужат за добра основа за промени в законодателството по отношение на тежките катастрофи.

„Фактите и несъответствието на законите с обществените изисквания и съвременните условия на живот са основата, върху която следва да се изграждат убежденията на народните представители и да формират решенията им“, коментира Филипова.

Тя изтъква и още един проблем, свързан с разследването на тежките пътнотранспортни произшествия – възможността за отказ от изследване с техническо средство или вземане на кръвна проба от водача.

„Необходимо е да се постави на обсъждане този въпрос и той да намери своето разрешение, за да се гарантира конституционно закрепеният принцип за равенство на всички граждани преди закона.

Дали отказът от изследване ще бъде инкриминиран чрез нов състав в НК, дали административната санкция ще бъде значително увеличена или ще се предприеме друг подход, не е ясно, но трябва във възможно най-кратък срок да се намери адекватно решение“, казва Филипова.

Заместник главният прокурор обяснява, че в практиката съществува сериозен проблем с изготвянето на експертизи, които или се бавят твърде дълго, или пък трудно се намират вещи лица, които да се заемат с изготвянето им.

„Анализите показват остър недостиг от съдебномедицински експерти на територията на цялата страна.

В отделни окръжни райони дори няма съдебен лекар или работи само един. Той е затрупан с работа и експертизите се забавят с години, което води до блокирането на десетки дела.

През последните десет и повече години държавата сякаш е абдикирала от осъществяването на политики по отношение на вещите лица, а натрупващите се проблеми не могат да бъдат разрешени с усилията и средствата на органите на съдебната власт“, заявява Красимира Филипова.

„Без ефективни мерки във всички посоки, и то едновременно, е невъзможно да се постигне целеният резултат.

Няма да разполагаме с ефективни инструменти за предотвратяване на тежките пътнотранспортни произшествия и за провеждане на ефективно наказателно преследване на свързаните с тях престъпления“, обобщава заместникът на главния прокурор.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts