| | | | |

Пълна лудост! Македонски сайт: Димитър Якимов (ски ) е единият от МАКЕДОНЦИТЕ, играли на световно

Македонският сайт gol.mk обяви сензационната новина, че легендата на ЦСКА Димитър Якимов е македонец и е един от четиримата представители на страната, играли на световни финали.

“В историята на световните първенства четирима македонци са усетили вкуса на световните първенства досега.

Известният македонски вратар Благое Видинич участва два пъти на световни първенства, но като треньор. През 1970 г. на световното първенство в Мексико той води Мароко, а четири години по-късно на световното първенство в Западна Германия седна на пейката на Заир.

На Световното първенство през 1974 г. един от най-добрите македонски футболисти Кирил Дойчиновски е част от футболната селекция на бивша Югославия.

В Италия през 1990 г. в отбора на Югославия има двама футболисти от Македония – Дарко Панчев и Вуядин Станойкович. Панчев отбеляза и два гола на световно първенство, като стана първият македонски голмайстор на световно първенство.

По зелените терени в Италия тичаше и Вуядин Станойкович. В компанията на тези македонски футболисти, играли на световни първенства, има още едно име – Миле Стерьовски.

Миле Стерьовски игра на световното първенство в Германия през 2006 г. с фланелката на Австралия. Той се появи в три мача.

Стерьовски, който имаше отлична кариера в Австралия, но също и международна кариера за популярния Socceroos, изиграл общо 43 мача, отбелязвайки девет гола.

От плеяда известни футболисти от македонски произход в Австралия само Миле Стерьовски е играл на световно първенство с Австралия.

Марек Янкуловски, чийто баща е от Македония, игра за Чехия.

Малко известно е и името на Димитър Якимов (роден Якимовски или Якимов), който е роден в Кратово и е играл за България на СП 1966 в Англия”, пише сайтът.

Българските медии отбелязваме, че името на Димитър Якимов въобще не е малко известно, а той е една от най-големите български футболни легенди.

Димитър Николов Якимов – Митата е бивш нападател. Роден е на 12 август 1941 г. в село Шлегово, днес – в Северна Македония. Заслужил майстор на спорта в България от 1965 г.

Най-успешният български футболист Христо Стоичков посочва Якимов като голямо вдъхновение в неговото детство.

В своята кариера Якимов е защитавал цветовете на два клуба – Септември (София) и ЦСКА Септемврийско знаме.

Европейски шампион за юноши-старша възраст с екипа на България през 1959 г. Якимов играе решаваща роля във вероятно най-важните победи на българския национален отбор през 60-те години.

Той отбелязва победния гол за България в последния мач на квалификациите за Световно първенство срещу Франция, играна на неутрален терен в Италия през 1961 г., осигурявайки на България първо участие във финали на световно първенство.

Отново в Италия, четири години по-късно неговият прецизно дълъг пас преминава през цялата белгийска защита и достига до Георги Аспарухов на чиста позиция, за да осигури друга голяма победа, която изпрати България на финалите на Световното първенство в Англия.

Участва на СП в Чили през 1962 (в 1 мач), СП в Англия през 1966 (в 3 мача), СП в Мексико през 1970 (в 2 мача), както и на олимпиадата през 1960 г. С екипа на България!

От 17 в. Шлегово е населено с хора с изцяло българско самосъзнание, които във всички исторически извори се наричат българи.

Източник: Труд

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts