| | | | |

Евродепутати плашат България с наказание заради гей двойка, Джамбазки ги скастри

Европейският парламент обсъди тази вечер правата на еднополовите семейства и техните деца по повод случай, свързан с България, в който Столичната община отказва да издаде акт за раждане на дете, чиито родители са две майки, съобщава БТА.

Едната майка е българка, а втората не е гражданин на ЕС.

Съдът на ЕС постанови България да признае документ на детето, издаден в Испания, където е било родено.

Еврокомисарят по въпросите на равенството Хелена Дали заяви, че Европейската комисия е готова да предприеме при нужда наказателна процедура, но обясни, че това не е нито най-бързият, нито единственият възможен отговор.

Тя съобщи, че скоро ЕК ще предложи правата, защитени от решението на Европейския съд, да се отнасят не само за свободата на пътуване.

По нейните думи се предвижда занапред правилата за признаване на родителство, удостоверено от друга държава в ЕС, да бъдат уеднаквени.

Мнозинството от парламентарните групи подкрепи решението на Европейския съд. От групите на Европейската народна партия, на Социалистите и демократите, “Обнови Европа”, “Зелените” и “Левите” настояха за прилагане на съдебното решение.

От името на Европейските консерватори и реформатори Ангел Джамбазки (ВМРО) обясни, че българската Конституция определя брака като съюз “между мъж и жена”.

Той поясни, че в случая, станал повод за дебата, има решение е то е в издаването на акт за раждане на детето с посочено името на само една майка.

Джамбазки упрекна колегите си, че се опитват с пропаганда да променят “нашето общество и нашия начин на живот”.

Петър Витанов (БСП, СиД) посочи, че европейската правна система не е готова за случаите, свързани с двойките и семействата ЛГБТ+. По неговите думи законодателството е дискриминационно към тази обществена група.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts