| | | | |

Верният паж на Корнелия скочи на ПП за “старите политици”

Бившият началник на кабинета на БСП шефката Корнелия Нинова, докато бе вицепремиер и министър на икономиката – Калоян Методиев, попари Продължаваме промяната за това, че

упражнявали ейджизъм с повтарянето на тезата им за връщането на “старите политици” във властта, като се визират ГЕРБ, БСП и ДПС.

В този контекст Методиев отправи остро предупреждение към ПП да внимават с определянето на възрастта и възможностите на политиците спрямо нея в пространно фейсбук експозе:

“Слушам през последните няколко дни някои новопоявили се политици от „промяната“ (каквото и да означава това), които от парламентарната трибуна и на други места говорят за възрастни като за стари хора и се обръщат подигравателно към тях – “Те са възрастни”.

Всеки има право на мнение, няма проблем, но натрапчиво, продължително и масово го употребяват по отношение на 40 и 50-годишни хора. Това заслужава внимание поне по няколко параграфа.

На първо място е демодирано и в ярък контраст с днешните световни тенденци, където възрастта и нейното възприятие се променят всекидневно заради напредъка на медицината и козметиката.

Променят се възрастови граници. Променят се възможностите пред всяка възраст.

Подобни подмятания са проява на класически ейджизъм. Въпреки че не съм завършил в чужд университет, имам докторат за възрастта и поколенията в политиката, който постави началото на нов клон в политологията и научни публикации на пет езика в седем държави.

И както и да си въртях в главата тази реторика и поведение първата асоциация, която ми дойде е за режима на Пол Пот в Кампучия (Камбоджа – б.р.).

Най-кървавият в историята.

Претенцията за възрастов промяна там установява диктатура, при която въоръжени тинейджъри стават кметове и управници, избиват останалата част от населението по възрастов признак, защото това е необходимо за новото начало.

Разбира се, у нас избиване няма да има, но това ейджистко говорене все повече дразни със своята неадекватност, антидемократичност и африканизъм (и там има подобни примери).

Радикалното поведение на атакизиране и итънизиране в политиката, и в частност в Народното събрание, си е личен избор, но дамгосването по възрастов признак засяга огромни социални групи и трябва да се спре.

Възрастовите граници се разтягат. Старите (да кажем около 80 годишни) пътуват, скачат с парашути, управляват (Нанси Пелоси – спикър на Конгреса е на 82 години), пишат, женят се, продължават да работят, активни са социално…

Средната възраст се удължава. В някои страни младежките формации са до 50 годишна възраст.

Младите правят собствени компании, създават работни места и цели нови сектори в икономика, наука…

Светът се развива и променя чрез хората си. И у нас трябва да е така. С особен фокус към различните поколения и подобряване на качеството на живот ориентиран към всяка възраст.

Определянето на 40-50 годишните като възрастни (конотация за стари) е проява на поне две неща: лошо образование и лош вкус.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts