| | | |

Костадинов в Скопие: Македония е втора българска държава

“Македония е втора българска държава”, заяви лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов днес в Скопие, където беше за откриването на Културно-информационния център на България, съобщава вестник Vecer.mk.

Според него, България и РСМ “трябва да са една държава, която “да се простира от Черно море до Охрид”.

“Всеки българин в България обича Македония, ние сме един народ, говорим един език и имаме обща култура.

Аз казвам ли ви какви да се чувствате? Защо тогава забранявате на хората, които се чувстват българи? Говоря с вас един и същи език и се разбираме. Нямам против да се чувствате като македонци”, каза той на местните журналисти.

“Кога България и Македония са воювали? Имахте ли държава през Втората световна война? Дайте ми документи, че е имало окупация. Тук са създавани комитети за посрещането на българските войски. Кой изгони германските войски? Нашите войски ви освободиха”, заяви още той.

На въпрос дари трябва да се извини заради това, че насред Скопие заяви, че “Македония е българска”, Костадинов отговорил, че “не иска да лъже”.

Междувременно Министерството на външните работи на РСМ осъди изказванията му и излезе със специална позиция:

Министерството на външните работи, както е реагирало и преди, и този път осъжда иредентистките изказвания, които съдържат териториални претенции към Република Северна Македония, изразени публично и многократно от българския депутат и лидер на политическа партия „Възраждане” Костадин Костадинов.

Фактът, че тези изявления се повтарят, този път и в Скопие и по значим и за двете държави символичен повод – откриването на нови помещения на Културно-информационния център, както и в навечерието на Бизнес форума между Северна Македония и България,

не можем да не го тълкуваме като опити за подкопаване на силните усилия на двете правителства за насърчаване на сътрудничеството и като организирана провокация, която трябва да бъде осъдена от всички проевропейски политически структури и институции в двете страни.

Същевременно искаме да отправим призив към гражданите на двете държави да не се поддават на подобни провокации, които имат една-единствена цел,

а именно да попречат на двете страни да осъществят препотвърдените от тях искрени намерения за задълбочаване на отношенията между нашите държави и народи в духа на европейските ценности.

Източник: Фактор

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Фактор

Similar Posts