| | | |

Никола Стоянов: Наслушах се на огромно количество глупости, завиждат ни

Наслушах се на огромно количество глупости през последните дни по повод износа на петролни продукти от “Лукойл”.

Това заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов в студиото на Нова ТВ.

Той изтъкна, че дерогацията е категорична. Има ограничения за петрол по петролопровод. А не от пристанище.

Дерогацията за внасянето на руски суров петрол е заради географското положение на България. Тя е за българските компании и българските граждани.

Когато обаче се произвеждат от суровия руски суров петрол други продуктите, които не се ползват в Европа, те са предназначени за трети страни. Тях ние няма къде да съхраняваме. От 9 продукта, само 4 се използват у нас, а останалите 5 се ползват в трети държави, посочи Стоянов.

“И това, че сме троянски кон са пълни глупости. Няма как да стартират наказателни процедури. Дерогацията в момента е ясна. Ако има промяна от страна на ЕС, тогава ще видим”, изтъкна министърът.

“43% от печалбата на „Лукойл“ ще влиза у нас, и така ще намалим печалбите на Русия, с които тя финансира войната. Заради нашия успех с “Лукойл” се появи ревност. Защо другите не са го направили, не знам”, допълни той.

Стоянов е категоричен, че ако рафинерията затвори, ние ще трябва да внасяме петрол. Вторият въпрос е от къде ще внасяме. Ако внесем от Гърция – цената на бензина ще стигне до 5 лв.

Само ако си произвеждаме петрола, можем да задържим по-приемливите цени на петрол за българите, подчерта икономическият министър и уточни, че вариантите да се доставя до нас суров петрол са два – през Черно море от Русия, или през Босфора.

Никола Стоянов увери зрителите, че инфлацията ще намалява, като те искат това да стане с бързи темпове – през следващите няколко месеца.

Ние работим това да стане. Търсим винаги взаимен интерес, аз не съм за силовите мерки или налагане на таван на цените. Трябва да се успокои цялата верига в търговията като ще се вземат мерки и направят съответните прогнози. Защото сега всеки слага много голяма надценка, тъй като се притеснява за бъдещето.

Стоянов загатна, че в момента служебният кабинет готви най-голямата инвестиция и тя ще бъде в Северозападна България – за над 1 млрд. евро, в енергиен източник, с мощност над 1000 мегавата.

До две-три седмици трябва да бъде подписан и договора с голям инвеститор.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts