| | | |

Скандал и разцепление в ДБ: Нищо не става с 2-ия мандат, дайте рамо на ГЕРБ с първия, в следващия парламент ще отпаднем

Вътрешен скандал се разрази в “Демократична България”, след като съпредседателят й Христо Иванов заяви в интервю, че електоратът на ДБ, “Продължаваме промяната” и “Спаси София” е един и не трябва да бъде разделян.

Калоян Янков от “Да, България!” обвини Иванов, че не желае да преговаря с ГЕРБ за правителство и обрича “Демократична България” на опозиция и отпадане от следващия парламент.

Янков смята, че “Демократична България” би имала най-голяма тежест в преговорите за първия мандат и смята за грешка това, че Иванов не желае да седне на масата за преговори с ГЕРБ.

“На мен това интервю звучи като молба някой друг да допише заключението, което Иванов не смее да направи, заключение на анализ, който сам по себе си е правилен. Като желание друг да извади горещите картофи от жаравата”, пише Калоян Янков.

Депутатът от “Да, България!” обяви, че ще предложи стъпките, които партията трябва да направи, след като Христо Иванов не желае да направи тази крачка. Янков смята, че ДБ трябва да поеме отговорност и да разговаря с ГЕРБ за създаване на широка евроатлантическа коалиция още с първия мандат.

Ето какво написа Янков:

“Правилно са описани алтернативите за правителство с третия мандат и нови избори. Сигурен съм, че след историята с Изборния кодекс, на правителство на малцинството с втория мандат на “Продължаваме промяната”, вече никой не вярва.

Но продължава да се обсъжда, защото в противен случай трябва да се каже, че е по-добре да има правителство с първия мандат.

Отново пред скоба (дори за започване на преговори за съставяне на правителство) се поставя условието за съдебна реформа, дори конституционна.

Това автоматично обрича ДБ на опозиционна роля и ни маргинализира до степен отпадане от парламента при едни следващи избори. Single-issue party, както казват в Америка на такива организации.”

Според бившия депутат Христо Иванов в интервюто правилно казва, че трябва всички да говорят с всички и че политиката на гнева” и отрицанието на “врага” работи за мобилизация на електората преди избори, но не и след това.

“Но отново отказва да каже, че е готов да седне на масата с ГЕРБ. И то да седне на разговори в първия мандат, където ДБ би имала най-голяма тежест в преговорите и шансове да наложи своите условия.

Няма предложение за изход от ситуацията. И много внимателно страни от споменаване на ДБ и ГЕРБ в едно изречение. А словосъчетанието “първи мандат” изцяло липсва”, пише Калоян Янков.

По думите му интервюто изглежда като стъпка в правилната посока и като опит да се опипва почвата отдалече но липсвал отговор на въпроса “какво правим”.

По-нататък Калоян Янков описва стъпките, които ДБ трябва да предприеме, повечето от които съвпадат със сегашните приоритети на парламентарната група на формацията – влизане в Шенген и еврозоната, подкрепа за Украйна, съдебна реформа. Това, по което се отличават, е точката за “спирането на едноличното и вредно управление на Радев”.

Под публикацията на Янков Велизар Шаламанов пише:

“Няма добро решение без реални и различни алтернативи, които се обсъждат от множество хора при съгласие по целта и критериите за успех. Това предлага Калоян и се надявам да бъде чут и разбран!”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts