| | | |

Кирил Петков разказва сценария на “Бандата на Оушън” – 2-ро четене: Има много банди в Народното събрание

За връзките между филмите за кражби и кражби в българския политически живот говори бившият премиер Кирил Петков.

Лидерът на Продължаваме промяната продължи подхваната тема от дебатите в пленарната зала, за да разкаже своето виждане за целия сценарий на филма, в който живеем.

“Има много банди в Народното събрание.

Но какво се случва всъщност – минавайки през многото поправки на Изборния кодекс, просто е очевадно какъв е мотивът зад всичко това. когато искате да изключите камерите да записват, когато искате да премахнете паметта, която е в мащините – да не записва, това много ми напомня на филма “Бандата на Оушън”.

Ако си спомняте, първото нещо, което трябваше да направят те, е да изключат всички камери, преди да откраднат парите от сейфа.

Човек обикновено изключва камерите, когато иска да открадне нещо. Особено, когато го прави преди нещо да се случи.

Казвайки, че трябва да има камери, които да излъчват на живо, но които да не може да записват, за да има после доказателства, много прилича на това вие да си сложите камери вкъщи, да очаквате, че някой ще ви ограби и да кажете на съседите:

“Гледайте по телевизията, има лайв камера. И ако видите нещо, ми се обадете.”

Аргументът, който чух от ГЕРБ днес, е наистина безумен: “Ами то не знаем дали има достатъчно памет, за да може да оборудваме камерите в секциите да записват.”

Абе тези хора – едно е да правят промени, уж имайки съвсем друг мотив, а да криеш истинския си мотив. Но тук е толкова очевадно.

Нямало достатъчно памет. Аз съм сигурен, че сега ако се разходим по “Витошка”, магазинчетата, които записват какво се случва там, имат толкова памет, колкото трябва за следващите избори.

Идеята да има камери, но те да не записват е много плоско замазване на очи, а мотивът е само един – подмяна. Подмяна на вота на българските граждани.

Втората връзка, която аз искам да направя, е следната.

Не става дума само за честния вот, опира до средства и пари. Тук искам да върна една стъпка назад. как работи политическият процес, преди ние да се опитаме да го променим?

Има едни така наречени политически инвеститори, които се хранят от обществени поръчки. Това им е основният бизнес. Те не могат да изкарат 5 лева без обществени поръчки, но с тях са царе. Те се наричат бизнесмени, но всъщност трябва да бъдат наричани корумпирани лобисти.

Тези хора дават едни средства на политическите партии, които са в ролята на “маркетингови компании”, които казано в кавички трябва да “продадат” маркетингови послания на населението, да влязат в контрол на обществените средства и тези средства да ги върнат обратно на така наречените инвеститори.

Примерно – ако си строител, даваш едни пари, примерно на ГЕРБ, с тези пари те подменят вота на българските граждани, след това ГЕРБ взема контрол върху властта, хваща приходите от данъците на всички българи и вместо да строи магистрали, ги връща в чували на същите тези компании, които са инвестирали в началото. това е един порочен кръг, който се върти, върти, върти.

И за съжаление, дори в този кръг има нещо, което те трябва да направят, а това е да продадат тяхното съобщение на гражданите, за да им откраднат данъците.

А днес какво се случва? Те искат да го подменят. Даже да не си направят труда да “продадат” някакви политики, така че хората да им се вържат, а да подменят.

Как се подменя? Хващаш протоколите, зачеркваш цифричките, написваш наново…

Един наш депутат ясно показа как става – с малко мастило под нокътя, нацапваш бюлетини, които не са, примерно, на ГЕРБ или на ДПС, и това променя вота.

Това всъщност е кражба на второ ниво. Едно е да лъжеш хората, от които искаш да откраднеш. Това е типичното, което се случваше досега.

Второто е направо да подмениш вота, да не трябва дори да ги подмамваш.”

Това заяви Кирил Петков при участието си в подкаст на Инициатива правосъдие за всеки.

Ще мине ли хартиената бюлетина? Каква е играта на БСП? Може ли хартиената бюлетина да се обвърже със съставянето на правителство?

Рашидов реален председател ли е на Народното събрание? Ще влезем ли в Шенген? Рискът за правителство на малцинството.

За местните избори. Колко време още има този парламент? Какво каза Петков по тези и други теми, вижте във видеото

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts