| | | | |

Конституционният съд обяви още едно решение на аматьорите от “Промяната” за противоконституционно

Днес, 22 ноември 2022 г., Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело № 10/2022 г., с което обяви за противоконституционно Решение на Народното събрание за предприемане на действия от Агенция „Пътна инфраструктура” за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа (прието на 20. 4. 2022 г., обн. ДВ, бр. 32 от 26. 4. 2022 г.).

На заседанието присъстваха всички 10 конституционни съдии.

Решението е прието с единодушие, съобщиха от съда.

Припомняме, че в началото на май Конституционният съд бе сезиран от 59 народни представители от 47-то Народно събрание за установяване на противоконституционност на решение на Народното събрание от 20 април 2022 г., с което НС разреши на АПИ да изплати само 50% от сумите по сключени договори за ремонт на пътищата.

Според депутатите от ГЕРБ то е противоконституционно.

“С това решение на практика изпълнителната власт сне от себе си правомощията да управлява пътищата и ги делегира на Народното събрание, което противоречи на чл.4 от Конституцията.

Това е принципът на правовата държава.

Както Министерският съвет няма право да приема закони, така и НС няма право да разглежда договори, да прекратява договори, да се произнася изобщо по договори.

Това е абсолютно противоконституционно”, обясни тогава депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts