| | | |

Централна избирателна комисия защо мълчи? Код в устата ли държи?

Явно работата на комисията е само да вади документи за партийните си лидери и нищо повече

На стадиона, когато единият отбор дръпне в резултата и публиката на другия замлъкне, се чува един познат рефрен “Сектор “Х” защо мълчи, … в устата ли държи?”.

Сега ролята на смълчаните фенове се изпълнява доста успешно от партийните назначения в т.нар. Централна избирателна комисия.

От близо месец държава и парламент се тресат от скандали около гласуването в България. Отношение взеха дори животвовъдите от Долно Камарци, но тези, избрани точно за това, мълчат.

В една нормална държава ще има светкавична реакция дали секциите, за които лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ говори от парламентарната трибуна, съществуват, каква е причината за грешките в тях и прочее, и прочее.

Същото се отнася и до документите, развени от лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Да, ама не, както казваше Петко Бочаров.

От ЦИК спазват някаква омерта по незнайни причини. Или пък са знайни.

Явно партийните назначения са за това нашите хора да прибират едни заплати и след това да ни вадят едни протоколи. И да не си мърдат пръста за нищо.

Или пък всички са толкова върли фенове на другаря Тодор Живков, че и до днес спазват повелята му за снишаване, докато премине бурята.

Отдавна трябваше да има анализ на изборите в България. Дали има грешки, дали няма? Кой е виновен? Един код ли трябва, или пък не трябва?

Ей такива прости неща, които хората трябва да знаят. Защото иначе още повече се отвращават от ходенето на избори. Поне последните показаха това. Най-ниска активност, най-голям брой бюлетини “не подкрепям никого”.

Точно този феномен е първата въпросителна в изборния процес. Няма как българин да се изкъпе в неделя, да се стегне и да отиде и да гласува за никого.

За времето, което отмина от вота, можеха да се проверят един куп секции и да се види вярно ли има разминавания.

Прави се лесно. Изсипват се разписките и се броят, гледа се протоколът. ЦИК има един куп членове и членки, дори обществен съвет и кой знае колко администрация. За 2 месеца всички секции да са проверени. Не гласуваха толкова много хора.

Вероятно това не се прави по причина. Което навява поредните съмнения. Иначе няма обяснение за престъпното бездействие в подобна ситуация.

Отвори се една говорилня, която скоро няма да има край. Безкрайни прения, битки за място на парламентарната трибуна. И всичко в името на демокрацията. Ми, като е толкова скъпа тази демокрация, накарайте си членовете на ЦИК да си свършат работата

Те трябва да са последната преграда за посегателства срещу нея. В момента изглежда, че не им пука.

И логическата връзка в мозъка на всеки нормален човек е: партиите назначават ЦИК, ЦИК се крие по време на скандал, значи партиите са виновни. И щом партиите са виновни, няма да ходя да им гласувам.

Малко плитко ми се вижда и обяснението за надписа “дневникът е подправен” с някаква техническа причина.

Всяко едно устройство изписва error или грешка, когато има проблем. Кой и за какво е програмирал точно “подправен”. Няма никаква, ама никаква логика да е точно това съобщението. И отново съмнения, съмнения.

Номерата с хартиените бюлетини всички си ги знаем. За тях няма какво да се спори. Но и доводите срещу машините започват да звучат логично, което е най-опасно.

Няма как да се съглася, че разписките не трябвало да се броят. И да важи само машинният протокол. Пестяло се време. Дрън, дрън.

Машините ставали само принтери. Нека!

Защото по-добре да са принтери, отколкото съмнителни.

Достатъчно е да се бръкне в уикипедия и ще излезе, че ползваме същите машини като в Уганда, Замбия, Сиера Леоне, Армения, Белгия, Бразилия, Естония, Филипините, Сингапур, САЩ (щата Юта и окръг Лос Анджелис) и Венецуела.

И отдолу могат да се видят три крупни скандала във Венецуела, два в САЩ и три във Филипините.

Така поне ще спестим парите за новите машинки със скенер. Да дадем милиони за нещо, което може да се направи за 15 минути на ръка, не звучи логично. И като няма съвпадение с протокола, да има обяснение и да важи само този от преброяването.

Но преди това някой трябва да си свърши работата, за която е назначен и му се плаща. Демек ЦИК.

Ако трябва да залеят телевизиите и останалите медии от участия. И да обясняват, обясняват. Всеки един казус, всеки един въпрос.

Защото иначе на следващите избори може да се окаже, че ще гласуват само членовете на ЦИК, РИК, СИК, МИК, КИК и какви ли не други избирателни комисии.

Вече имаме светъл пример от родното село на Наим Сюлейманоглу, когато преди години само комисията пусна бюлетини. Останалите жители бойкотираха, защото нямат път до Ивайловград.

И скоро може да дойде и моментът народът да обяви бойкот на изборите. И то на всички. Дори президентските. Тогава каква република ще правите?

Автор: Георги Банов/ 24 часа

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts