| | | |

Йордан Цонев изригна: Децата на комунистите станаха евроатлантици заради личен интерес

В емоционална и гневна реч в парламента, зам.-шефът на НС Йордан Цонев изригна срещу децата на комунистите, които по негови думи са днешните евроатлантици и пречат на съставянето на нормално правителство в България.

На България се пречи да излъчи редовно правителство, защото едни “евроатлантици” заблуждават чуждестранните ни партньори.

Те заблуждават посолствата, а техните “говорещи глави” – анализаторите им по завладените от тях медии, създават обществена нагласа, че то не може да се случи, заяви Цонев след разправиите за декларацията на ПП за бюджета.

“Анализаторите ни внушават, че не може – защо, защото някои проксита на този кръг не могат да направят самостоятелно мнозинство.

Искам да се обърна към нашите евроантлантически партньори – ние разбираме, че никой не ни помага в това.

Пречи се България да има истинска стабилност, политическа, икономическа, всякаква”, заяви Цонев, като предварително направи уговорката, че ще е директен, а няма да си служи с Езопов език.

Той напомни, че при приемането на предния бюджет и последвалата му актуализация повече от предложенията са изработени от опозицията, това означавало, че консенсус може да се намери, макар и трудно.

Даде пример и с конституционното мнозинство, което реално имат в това Народно събрание партиите, изповядващи евроатлантическите ценности.

“Относно президентската власт и разширяването на правомощията, за които говори г-жа Нинова – в политиката и правния мир няма вакуум.

Когато 4 парламента не могат да излъчат или излъчват нестабилно мнозинство.

Когато под диктата на телевизии, на кръга “Капитал” и 20 говорящи глави първия ден формират общественото мнение кое не може. Още не бяха излезли резултатите и обясняваха как не може да се формира правителство.

Българският народ казва кой с кого може. И е казал, че всеки с всеки може, щом ни е пратил тук. Другото е въпрос за политики и профил.

По тази причина нямаме кабинет. Готвим се за предсрочни избори, дори законодателство правим с оглед на избори, без да сме използвали конституционната възможност, за която ни е пратил суверенът”, заяви Цонев.

И напомни, че “почти всички избиратели, на всички партии искат едно – спрете да се карате, направете кабинет, стига ни занимавайте с избори”. Аз това чух. но ни слушаме анализатори, които ни внушават, че не може, добави той.

Цонев обвини ПП и ДБ, че не опитват да водят наистина разговори.

“Двете партии не правите това, казвате. Няма истински разговори. Твърдя, че няма заради обществената среда, която се създава от медии и набутаните там говорящи глави и анализатори”, заяви той.

Преди него лидерката на БСП Корнелия Нинова говори за “пълзяща, еднолична власт” в управлението на служебния кабинет. Според нея той е превзел държавата – от директори до чистачки.

“Кое политическо мнозинство им възложи търгове за газ след 10 г. Знаете ли колко неща се случват без политическо мнозинство? Подхвърлят ни се провокации и се хващате”, ядоса се тя на парламентарния дебат, който се изродил в обвинения, без да се вземе решение.

“С общите приказки “Ама тук е се развихри див популизъм” да престанем.

Аз съм тук да защитя социалната политика на кабинета, в който участвахме. То е факт. 20 млн. отидоха за трайна политика за деца, младежи и пенсионер, не за помощи”, настоя Нинова.

Според нея депутатите “ще се развихрят” дори и по удължения бюджет. И попита каква е разликата тогава и защо да не се внесе актуален.

И тя, и “Промяната” настояват, че служебното правителство е длъжно да изпълни законите и ги нарушава с отказа да внесе бюджет 2023. Ден по-рано обаче НС пире на първо четене удлъжване на настоящия.

Да дадем на икономиката предсказуемост, на хората – спокойствие, на държавата – сигурност. Обратното е хаос и още една крачка към унищожаване на парламентарната демокрация, апелира накрая Нинова.

Петър Петков от “Възраждане” пък я репликира, че, когато след Нова година партията му получи третия мандат, ще внесе бюджет.

И заяви, че президентът Румен Радев няколко пъти е давал мандат за кабинет на БСП, без те да направят нещо, с което всъщност цитира думи на държавния глава от консултациите му с БСП, в които той и Нинова си държаха остър тон.

Депутатът призова Нинова да се замисли – президентът бил отегчен, че пореден път връчва мандат на БСП и той е неуспешен, а сред това да мислият за другите партии дали внасят или подкрепят редовен бюджет.

След близо 5 часа дебат депутатите все пак не приеха декларацията, с която служебната власт да бъде задължена да внесе нов бюджет, вместо да удължава сегашния.

Само 86 гласа подкрепиха документа на ПП – към партията се присъединиха 23 депутати от БСП и 15 от ДБ. 127 народни представители бяха “против”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts