| | | |

“Промяната” се заинатиха, пак викат Гълъб Донев

ПП, БСП и “Възраждане” вкараха в днешния дневен ред декларация, която настоява за нов бюджет от служебния кабинет

За пореден път “Продължаваме промяната”опитаха да вкарат в дневния ред на парламента декларацията си от първи ноември, с която настояха служебният кабинет да внесе изцяло нов бюджет за 2023 г.

Андрей Гюров изчете декларация, с която настоя това да се случи и припомни, че ПП са поискали това още на вчерашния председателски съвет.

Той настоя, че в Закона за публичните финанси пише, че до 31 октомври се внася проект за бюджет.

“Това е не само право, а и задължение. Затова следва да бъде изпълнено.

“Нека не отиваме в посока на последните 12 г. да използваме законодателството избираемо. Законите важат за всички”, настоя Гюров.

Според него това е важно от морална гледна точка, а обещанията по време на предизборната кампания за социални придобивки и подкрепа за бизнеса могат да бъдат изпълнени по структуриран начин само през бюджет на служебното правителство.

Делян Добрев от ГЕРБ направи обратното предложение, защото вчера темата е коментирана и е гласувано да се удължи бюджета.

“Вашия кабинет внесе бюджет не до 31 октомври, а февруари. Ако има кабинет в края на годината или следващата, не пречи февруари да има нов бюджет.

Безмислено е да губим време с декларация, която вчера обсъждахме с часове”, настоя той.

БСП подкрепи идеята на ПП.

“Въпросът е много политически, икономически и социален. Бюджетът на служебния кабинет замразява всичко доходи”, настоя лидерката на партията Корнелия Нинова за пореден път.

Тя бе категорична, че служебният кабинет трябва да внесе изцяло нов бюджет за 2023 г.,.

Те се страхуват да го внесат, защото биха носили отговорността за него.

“Ако не се състави правителство, това означава ли, че до края на следващата година България ще е на автопилот, няма да има гаранция, че цените ще намаляват? Много по-смислено е да има изцяло нов бюджет за 2023 и ние да работим върху него”, продължи тя.

И посочи, че пред парламента има протест на синдикатите за минимална работа заплата, мигрантската криза е тежка, МВР и гранична полиция чакат средства, за да се справят с този проблем.

В крайна сметка предложението на ПП декларацията да влезе като първа точка за днешния ден мина със 113 гласа “за” и 104 против, без въздъжали се. Гласуването мина освен с гласовете на ПП и БСП, и с тези на “Възраждане”.

Асен Василев смята, че това няма да е проблем за МС, защото те вече са заявили, че имат разработен бюджет.

“От доста време от ДБ смятаме, че трябва да се проемни Конституцията и да се махне служебното правителство, защото то не изпълнява закона и нищо не може да се направи.

Има текст, в който е казано до кога трябва да се внесе бюджет”, настоя ген. Атанас Атанасов от ДБ.

Според него законът, с който се удължава сегашния бюджет на практика е актуализация на сегашния за догодина. С тази декларация ще кажем на МС, че нарушават закона, заяви той де факто заявявайки подкрепата на ДБ за идеята на ПП.

Румен Христов от ГЕРБ цитира текстове от Закона за публичните финанси, които ограничават дефицита, а депутатите редовно не го спазвали.

Гюров поиска почивка, през която премиерът Гълъб Донев и финансовият министър да бъдат привикани в парламента, докато се разглежда точката.

Председателстващият заседанието Росен Желязков заяви, че декларацията е волеизлияние и не изисква присъствието на премиера и министъра.

Асен Василев обаче настоя те да дойда, защото е “меко казано неприемливо” те да не присъстват докато се обсъжда тяхното нарушение на закона.

“Ако трябва ние ще поискаме почивката, а вие да им се обадите”, предложи той, на което Желязков се съгласи. И им даде не искания половин час, а 20 минути.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts