| | | | |

След умишлено създадените скандали от Радостин Василев и ПП, се взе важно решение за “Арена Бургас”

Технически причини забавили проекта, установили проверките

Кметът Николов: Залата е единствената в страната, която отговаря на всички изисквания на Световната федерация по лека атлетика

Зала “Арена Бургас” ще бъде довършена и пусната в експлоатация до два месеца. Това обаче ще става поетапно – първо ще се завърши основната част, а след това фитнесът, спа зоната и ресторанта.

За това се споразумяха инвеститорът в лицето на Министерството на младежта и спорта и изпълнителя на проекта.

Поетапното пускане няма да попречи на ползването на залата, заяви служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков в Бургас. Той видя на място спортната зала заедно със заместник-министъра на спорта Петър Георгиев и арх. Деляна Панайотова – и.д. началник на ДНСК.

“Предстои преработка на проекта за противопожарна безопасност и строителят е поел ангажимент за завършването до два месеца.

Колкото по-рано пуснем залата в експлоатация, толкова по-добре. Като държава се ангажираме да помагаме, защото залата е важна.

Бургас и регионът ще имат едно уникално съоръжение”, обеща министър Шишков.

Зам.-министърът на спорта Петър Георгиев пък припомни, че довършването на бургаската спортна зала е била една от приоритетните цели на министър Весела Лечева.

“Костваше около два месеца и половина работа на експертни групи и в крайна сметка се постигна споразумение между инвеститора на залата и Министерството на младежта и спорта. Няма забележки към изпълнителя, средствата се изплащат”, обясни Георгиев.

Той добави, че всъщност технически причини са забавили проекта. Страните са се разбрали да няма допълнително изразходване на средства за довършването на спортното съоръжение.

От ДНСК пък обещаха пълно съдействие за по-бързото издаване на акт 16, за да може спортната зала реално да заработи.

“Това безвремие от почти година и половина по отношение на “Арена”, в което нищо не се правеше, беше загубено време за Бургас, за националния спорт”, коментира кметът Димитър Николов.

Той припомни, че още в миналогодишния общински бюджет са били предвидени средства за финансиране на европейски и световни събития в новата зала.

“Изтървахме ги като град домакин. От това загуби дребният и средният бизнес на Бургас. Но сега с тази подкрепа аз съм оптимист, че залата ще заработи и ще бъде домакин на големи събития.

Тя е единствената в страната, която отговаря на всички изисквания на Световната федерация по лека атлетика. С международното летище и 260 хотела около Бургас ние сме изключително подходящи за големи международни събития”, коментира кметът.

Изграждането ѝ влезе в предизборната риторика

Скандалите около зала “Арена Бургас” не стихваха през последната година и дори влязоха в предизборната риторика на последните парламентарни избори.

От “Продължаваме промяната” твърдяха, че голяма част от договорите са били сключени по изпитаната схема, която се е прилагала и при строителството на АМ “Хемус” – със 100% аванси и 20% неустойка, ако не се изпълнят дейностите.

И нарекоха “Арена Бургас” символ на корупцията и беззаконието.

Това пък предизвика бургаския кмет да изригне в социалните мрежи – нещо, което рядко си позволява.

“Знаете, че съм балансиран човек и в повечето случаи, дори когато се говорят явни неистини, не реагирам. И не защото нямам какво да кажа, а защото не искам Бургас да се превръща в арена на сблъсък на партийни агитки и плюещи се помежду си активисти. Удобната “дъвка” – зала “Арена”, вече придобива смехотворни размери”, написа Николов.

И призова – ако има нарушения и виновни лица – да се санкционират, но готовата зала да се открие, защото тя не е “значка на ревера”, а реален приход в националната и местната икономика.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts