| | | |

Каримански шокира колко некадърен е Асен Василев

„Винаги съм отстоявал позицията си за електронното гласуване и смятам, че това е бъдещето“.

Това заяви в ефира на bTV съветникът на финансовия министър Росица Велкова и бивш депутат от ИТН Любомир Каримански.

„Слушах внимателно дебатите около бюджета. Слушах днес един дебат на форум, който е за банките и бизнеса.

Бях неприятно изненадан, че един от бившите министри на финансите, не познава закона за публичните финанси. Визирам Асен Василев, който твърдеше, че без да има нов бюджет, а с удължителния, не може да се формира дефицит и допълнителни разходи“, каза Каримански.

Според него е важно да се чете ЗПФ.

„В чл 87 ал. 1 ясно се казва, че е без значение има ли или не удължителен бюджет, винаги имаме разходна част. Той се опитва да говори общо и не познава закона“, каза той.

„Ако бившият министър на финансите се хвали с това колко добър е дефицитът на 2022 година, приемате че той ще е удължен и през следващата година. Тогава какъв е проблемът“, пита Каримански.

„Политиците трябва да направят правителство и да са отговорни за направата на кабинет. Това е начин те да го сторят“, смята той.

Според него каквото и да гласуват депутатите КС може да го отмени, ако не спазват Закона на публичните финанси. „Закон за бюджета може да се вкарва само от редовен МС“, обясни Каримански.

По думите му е абсолютно невъзможно минималната работна заплата да стане 860 лв.

Според него служебното правителство може единствено да таргетира мерките към най-уязвимите групи.

„Както виждате ЕЦБ, включително и БНБ увеличиха лихвения процент. Това трябва да говори, че трябва да станем по-спестовни.

Това говори и на бизнеса и на физическите лица, иначе това означава само едно – ако Европа влезе в рецесия, а това се пренесе и в България, това означава, че кредитите ще станат по-скъпи и това може да запуши част от бизнеса и той да няма ликвидни средства.

Когато той няма ликвидни средства, банките трудно ще обслужват кредитите и ще започне провизиране на кредитите.

Умната с жилищните и потребителските кредити“, завърши той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts