| | | |

Костадин Костадинов: В България не е важно колко и как се гласува, а кой контролира вота

Този парламент беше мъртвороден и въпросът от самото начало беше колко точно време ще издържи. Едва ли има някой, който да е изненадан по начина, по който функционира 48-ото НС. 

Това каза в сутрешния блок на БНТ лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

Резултатите от изборите доведоха до това да не може да се възпроизведе правителство.

Правителството, в ситуация, в която трябва да избере между два лоши варианта, избра по-малкото зло, коментира той удължаването на бюджета

„Има примери в историята на общините у нас, където общините не гласуват бюджетите, предлагани от кметове, и са работили с бюджети от предишни периоди. Бюджетът е актуализиран в средата на годината с идеята да се вземат антикризисни мерки.

Вчера се въздържахме на бюджета, защото нашите предложения ги няма вътре в него. Ако въобще се реши да се внесат на второто и трето четене, това ще реши дали ще го подкрепим”, каза той.

Той допълни, че когато няма правителство, е абсурдно да се иска служебното правителство да се превръща в участник в политическия процес. 

По думите му никога в нито една европейска държава не е имало значение как се гласува, а колко се гласува.

“В България очевидно не е важно колко хора гласуват, и дори не как се гласува, а кой контролира гласуването – този който управлява държавата”, каза още Костадинов. 

И припомни, че ГЕРБ създадоха модела на машинното гласуване.

” Те избраха тези машини. И сега в момента са недоволни от тях, защото не контролират машините.

Ние бяхме единствените, които предложихме да престане съществуването на “Информационно обслужване” – държавната фирма, която брои гласовете и оформя изборния резултат. Тя трябва да бъде закрита, защото е неконтролируема от българските партии”, каза още лидерът на “Възраждане”. 

„Шефовете на „Информационно обслужване” изпратиха полиция и ни изхвърлиха от сградата, защото не било наша работа да контролираме информационно обслужване.

Идеята беше да стане прозрачно и ясно за медиите и гражданите, че там няма нещо, което да създава основание за съмнения в изборния процес. Когато предложихме ликвидирането му, никоя партия не ни подкрепи, защото тайно се надяват те да контролират процеса”, заяви той.

Той обяви, че „Български възход”, „Възраждане” и „Продължаваме промяната” нямат представителство в ЦИК.

Според него най-доброто решение засега са предсрочни избори.

„Българските граждани са си направили добре избора, наблюдавайки тази срамна вакханалия. В крайна сметка да не забравяме, че волята за бъдещето е в ръцете на гражданите.

Защо се опитваме да изнасилим НС? То не може да създаде работещо правителство. Ще спечелим изборите с личен пример, с поведение.”

„Нас ни молят за разговори, ние сме изключително диалогични. Получихме програмата за управление на ГЕРБ с молба за разговори, преди това ПП, ДБ. На някои от тях сме отговорили”, каза още той

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts