| | | |

Политолог: Президентът правеше намеци да не се критикуват правителствата, които са избрани от него и са от кохортата му. Те правят каквото си искат и няма никой над тях

„Няма нищо ново в „новите леви“. Виждам хора там, които са били част от управлението на Борисов и такива, които излязоха от БСП и правиха политика срещу партията.

Събраха се хора, които на гърба на БСП са били депутати, министри, имаме и президент. А след това напуснаха БСП. Правят опит за легитимация.

Но БСП е незаобиколим фактор в лявото политическо пространство. Виждаме хора, които просто ще искат водачески места в листите“, каза политологът Борислав Ангелов в ефира на БСТВ.

снимка Архив

Според него правителството на Радев ще остави страната ни в една много сложна ситуация.

Той подчерта, че изпадаме в ситуация да не знаем какво ще правим с доходите, социалните плащания и как ще бъдат поети всички разходи. „Защото рамката на бюджета на тази година въобще не отговаря за следващата.

Намираме се и в ситуация на война, което също оказва значение и изведнъж служебното правителство решава да не внася нищо.

Тогава защо правят консултации по бюджета с работодателите и синдикатите?

И после Радев ще каже: „Те лошите партии не се разбраха“, а когато трябва да се бутне едно редовно правителство – се прави всичко възможно“, каза още той по отношение на актуалната ситуация и поведението на Румен Радев, който тласка България към криза.

Борислав Ангелов припомни, че именно Корнелия Нинова и БСП са били първите инициатори на това в парламента да бъде внесен и разглеждан бюджет за следващата година.

„Служебното правителство не е такова, което да се контролира от парламента, за да може да му се внесе вот на недоверие и да бъде свалено. Това е голям проблем в Конституция.

Свидетели сме как президента правеше намеци да не се критикуват правителствата, които са избрани от него и са от кохортата му. Те правят каквото си искат и няма никой над тях“, категоричен е политологът относно важността на това да бъде приет бюджет за 2023-та година.

„При вчерашното изслушване по искане на БСП – служебните министри се държат, както го правеше Бойко Борисов, който не ходеше в парламента. Някои хора се самозабравиха.

Очевидно имат по-важни задачи. Очевидно може да се пускат дългосрочни сделки за газ и оръжия. Но, когато трябва да се изпълни нещо по Конституция – те не го правят.

Значи ние имаме пари за самолети, но не и за социални разходи, как така?“, обобщи Ангелов за поведението на служебните министри, които са назначени от президента Радев.

Политологът бе категоричен, че в момента, за да има парламент заслуга имат БСП и тяхното отговорно поведение.

„Очевидно трябва да се намери шанс и разбирателство за съставяне на правителство. Защото се вижда, че така просто не може да се продължава.

Преговорите за правителство фактически ще започнат след връчването на първи мандат.

Изборният кодекс е като малката конституция, той е много важен въпрос. Другият въпрос, който ни касае е бюджета“, посочи той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts