| | | |

Десислава Атанасова: След 2 години на “чегъртане” отново сме първа политическа сила

“По-важното е да видите нашата управленска програма, която ще е платформата за обединение. Най-редно е медиите и българските граждани да имат още малко търпение. Който получи мандата, той ще е номинацията за премиер”.

Изкуствено бавене на процеса при гласуването на Изборния кодекс

Така Десислава Атанасова от ГЕРБ обясни по Би Ти Ви действията на “Продължаваме промяната” в пленарната зала.

По думите й депутатите от ПП с лъжи и спекулации в предизборна обстановка се опитват да нагнетяват обществено напрежение.

Напуснаха пленарната зала, когато законът бе внесен, вместо да изложат аргументите си. После 4 часа дебатираха върху заглавието, на следващия ден – 18 часа върху няколко текста.

Това е изкуствено бавене на процеса, тъй като се правят по 50 изказвания и 30 процедури за параграфи, които вече са решени.

“Политическото противопоставяне по различни теми не може да нарушава взаимното уважение. Не е така обаче с уважението към различни практики, които налагат от ПП. Опитват да нагнетяват обществено напрежение.

Колегите напуснаха пленарната зала с неподчинение към парламентарните правила”, заяви Атанасова по повод снощното 18-часово заседание на парламента по приемането на промените в изборния кодекс.

“Припомням, че миналата седмица 4 часа се дебатира заглавието на законопроекта за Изборния кодекс, а Правната комисия също заседава 18 часа.

Стигна се до там, че колегите от ПП след 2 часа през нощта останаха сами в залата и си правиха един на другиго реплики”, каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС пред БТВ.

Тя отговори на Никола Минчев от ПП, който преди това констатира, че “хартиената коалиция” създава тройна работа по време на евентуален вот.

“Няма такова нещо. Не сме превръщали машините в принтери. Флашки ще съществуват, ако се наложи да се прави проверка, ще могат да се използват. Ако 99% от българите искат да гласуват с машина, да го направят, но пак ще има един процент, който няма да може да даде своя глас.

Този сблъсък е лишен от политическа логика и не знам дали няма да откаже тотално хората да гласуват. Вчера в пленарна зала бивши партньори си размениха тежки думи за подмяна на кода. Когато като правителство осигурихме средства за машинен вот, е било за да не се злоупотребява.

Но сега флашките се превръщат в разменна монета между партиите. Във вчерашния ден имаше над 50 изказвания само за един параграф, което за нас няма логика”.

Атанасова подчерта: “Общественият съвет, флаш паметта и район “Чужбина” остават. Ще има и видеозапис при броенето на бюлетините и той ще се предава в районите и в ЦИК”.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС изтъкна: “Ние няма как да не сме доволни от резултатите на изборите, защото след 2 години на “чегъртане” отново сме първа политическа сила.

Защо да не можем да направим кабинет? БСП няколко пъти отрече подкрепа за правителство на ГЕРБ. Не знам защо някои хора в парламента драматично опитват да ни свържат в коалиция с БСП.

Вчера например “Демократична България” гласува заедно с “Възраждане”. Това не е ли коалиция?

Има мнозинства, които се формират по различни теми. Ние също гласувахме за Северна Македония по един и същи начин с “Демократична България”.

Атанасова обясни, че ГЕРБ и БСП не са в коалиция, нито обсъждат такава за евентуално правителство. БСП няколко пъти отрича, че би подкрепила кабинет на ГЕРБ.

Ние от своя страна имаме решение на конгреса за управление с БСП. Не знам защо някой се опитва да ни коалира, каза тя.

Същевременно единствената тема, по която ГЕРБ и Демократична България не са били на едно мнение, е за хартиената бюлетина.

Двете партии – ГЕРБ и ДБ, са от едно европейско семейство – ЕНП, затова може да бъдат гръбнакът и заедно да съставим правителство, заяви Атанасова.

“Всичко друго ми изглежда некоректно към избирателите. След като сме от едно семейство, как може да не намерим теми да си говорим?”, попита депутатката и обясни как на срещата с ДБ преди 2 седмици от ГЕРБ категорично са заявили, че са готови на разговори по всякакви теми.

Този, който вземе мандата от президента, ще бъде номинацията на ГЕРБ за премиер, каза Атанасова.

И призова българските граждани да имат търпение още няколко дни, когато това ще стане ясно.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts