| | | |

Директорът на Народния театър с генерално решение за скандала с вандала Морфов

Когато един конфликт е изнесен, който е извън сградата на театъра, как можеш да реагираш. Това е междуличностен конфликт, внесен вътре в театъра.

Това каза пред bTV Васил Василев, директор на Народния театър, по повод скандала, разтресъл театъра след вандалската изцепка на режисьора Александър Морфов.

„Когато си си поставил високи цели, се ограждаш със специалисти, които да работят с теб в съответната посока“, посочи той по повод назначаването на Велислава Кръстева за пиар на театъра.

Василев обясни и как е разбрал за вандалския акт, при който Морфов надраска вратата на кабинета на Кръстева в театъра:

„За тази врата разбрах от служител от отдел сигурност в Народния театър. Той е открил в ранните часове в неделя. Направил съответните мерки, за да се види кой е бил извършителят. Разбрах за него два дни по-късно в медиите“.

На въпроса дали е спрял да си говори с режисьора, Василев отговори:

„Няма как човек, който е директор, да не говори със своите служители. Все още чакам разпределението за новите проекти на г-н Морфов, не може да не си говорим“.

„Функцията на главния режисьор е да бъде обединител на театъра. И в един момент се получава негово лично противопоставяне срещу друг служител. Което аз не мога да разбера“, коментира директорът.

„Както съм поканил г-н Морфов, така съм поканил г-жа Велислава Кръстева“, обясни той и уточни, че Кръства не назначена за заместник-директор, каквито информации се появиха. „Тя е назначена за пиар на театъра, тя се занимава с рекламата, с билетите. Тя няма нищо ръководно“.

Василев посочи още, че Кръстева е назначена на срочен едногодишен договор, а Морфов – на безсрочен. Когато сключихме този договор, г-н Морфов не показа никаква политическа несъвместимост с това лице“, изтъкна той.

„Политика в Народния театър няма“, категоричен беше директорът. Той припомни, че в миналото е имало пиар от партия АБВ, но тогава не е имало скандал, защото просто Морфов не е бил в театъра по това време.

Василев потвърди, че от вчера министърът на културата е назначил проверка в театъра.

„Минеков не може да кадрува в един театър. Той няма право. Това е нарушение на закона“, обясни той.

Попитан дали е карал служителите на институцията да правят подписка в негова подкрепа, той каза: „Тази подкрепа леко ме натъжи. Аз искам обединение в театъра. Ние сме творци, които работим на една сцена“.

По повод протеста на актьора Валери Йорданов „за спасяване на театъра“, Василев попита:

„От какво спасяваме Народния театър? От служебния ни министър на културата? Може би там спасяваме Народния театър“.

На въпроса дали ще си подаде оставката Василев отговори:

„Аз не съм човек, който не може да си тръгне във всеки един момент. Но аз ще си тръгна за нещата, които не съм свършил. И никога няма да си тръгна за нещата, които съм свършил“.

Относно това дали Александър Морфов ще бъде отстранен от театъра, Василев даде завоалиран отговор:

„Вече времето много напредна и аз ще изляза с генерално решение. В единия случай, изпълнявайки закона, трябва да се разделиш с човек, който го е нарушил. В другия случай съм принуден да отстраня човек, който по никакъв начин не е нарушил закона“.

„В европейска България би трябвало да държим на европейските ценности“, завърши той, намеквайки, че най-вероятно ще се стигне до отстраняване на режисьора.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts