| | | |

Екатерина Захариева посочи главния виновник Нидерландия да ни отреже за Шенген

Ще направим всичко възможно да има кабинет и ще внесем проект за правителство в Народното събрание.

Това каза Екатерина Захариева от ГЕРБ, бившият външен министър, по Би Ти Ви.

Отговор на въпроса дали Десислава Атанасова ще е предложението на ГЕРБ-СДС за министър-председател ще има в понеделник, коментира тя.

Никакви имена няма да ви кажа, не стои това на дневен ред, каза Захариева, но обясни, че от ГЕРБ ще говорят с всички партии.

„Ще направим всичко възможно да има кабинет. Неслучайно правим компромиси. Дадохме пропорционална възможност и за ръководства на комисии“, обясни Захариева.

Надяват се на стабилно правителство, подкрепено от широк кръг. Ако трябва обаче, ще внесат кабинет на малцинството. Най-вероятно няма да бъде гласуван, но може и да ни изненадат, обясни Захариева.

Надяваме се липсващите ни гласове да дойдат от колегите от “Демократична България”, не от “Възраждане”, каза още тя. Обяснението за това очакване е неколкократните идентични решения на ГЕРБ и ДБ.

По думите й Захариева е убедена, че от “Възраждане” няма да подкрепят ГЕРБ, а тя лично и не предпочитала.

Връщането на смесеното гласуване в Изборния кодекс

„Когато се премахна изборът на хората да гласуването с хартиените бюлетини. Нормално е да подкрепим, при положение, че това е наша политика от години.

Аз съм 13 МИР Пазарджик. Нямате си на представа колко хора ме спират по улицата и ми казват, че се притесняват да гласуват с машина по различни причини. Притесняват се да не се изложат“, сподели представителят на ГЕРБ.

„Флаш паметта се записва и тя се предава в Централната избирателна комисия. Всеки може да провери резултатите“, посочи тя.

„Ние спечелихме изборите при изцяло машинно гласуване. Смешни са аргументите на „Продължаваме промяната“, че си купуваме избори. Нямаме никакво притеснение от машините и това са спекулации“, допълни депутатът.

Ветото върху Шенген

От „Продължаваме промяната“ обвиниха управлението на ГЕРБ за ветото върху България за влизане в Шенген.

„Отново виждаме политическо противопоставяне. Аз си мисля, че когато бившият министър-председател Кирил Петков обясняваше в цяла Европа, че в България е много зле, доведе до това, че даде аргумент на Нидерландия.

Така не се прави външна политика. Петков се хвалеше, че е голям приятел с Рюте – защо не успя да го убеди?“, посочи бившият министър на външните работи.

Според нея Министерството на вътрешните работи се е занимавало с ареста на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, а не с охраната на границата.

Захариева добави, че по всяка вероятност Австрия ще наложи вето върху присъединяването на Румъния.

„Аз не разбирам позицията на Нидерландия. Трябва всички да се обединим и да убедим Нидерландия и Австрия. Разбирам, че президентът трябваше да реагира и той реагира правилно“, подчерта тя.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts