| | | |

Георги Кадиев: БСП се държат като секта – всичко, което не е при нас, е лошо

Все още няма ново обединение съответно няма и име.

Това, което решихме, е всяка от партиите, които бяха на кръглата маса в НДК, да вземе решение дали иска да участва, което се надявам да бъде в рамките на следващите 2 седмици и когато стане ясно кои ще са участващите субекти, вече се събираме в по-тесен кръг, решаваме как се казва политическият субект , правим програма относително бързо и да сме готови до края на декември.

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria лидерът на партия „Нормална държава“ и бивш депутат Георги Кадиев във връзка с готвеното ново обединение в лявото политическо пространство.

По думите му, обединението няма да има един лидер.

По-скоро мисля, че ще бъде обединение с различни лидери, което предполагам е едно от условията на всички участващи, включително и моето – равнопоставеност на партиите и движенията които са вътре.

Все пак Кадиев допуска новото обединение да прерасне в партия.

Лидерът на „Нормална държава“ изрази разочарование от реакцията на БСП и специално от Корнелия Нинова и Георги Свиленски.

„Малко се държат като секта – всичко, което не е при нас, е лошо“, коментира Кадиев. По неговите думи, причината партията му да не продължи сътрудничеството си с БСП, е това, че столетницата не ги приемала като равнопоставен партньор.

„Общо взето те приемат коалиционните си партньори малко като насадени там, които седят в ъгъла, слушат и вдигат ръка“, посочи Кадиев.

След като не са при БСП, те са лоши. Като дойдат при БСП, изведнъж стават добри. Това е типично сектантско мислене. За съжаление не е единствено БСП.

Доста партии има в българския парламент, които се държат като секти и силно се надявам тази формация, която ние правим, да избяга от сектантското мислене. Затова се надявам тя да бъде разнообразна, разнородна.

Според Кадиев лявото очевидно е в криза и това се вижда от числата – на всеки избор привлича все по-малко избиратели и има все по-малко народни представители.

Лидерът на „Нормална държава“ отхвърли твърденията, че бъдещото ляво обединение ще бъде проруска формация.

„За мен това са необективни, платени коментари на хора, които очевидно не искат това обединение да се случи“, коментира Кадиев.

Абсолютно недопустима е войната, която Русия води в Украйна.

Украйна е суверенна държава и никой няма право да влиза на нейна територия и да ѝ взима територии, но считам, че България трябва да се държи прагматично, да купува газ от Русия и да продава оръжия на Украйна, за да върви нашата икономика.

Кадиев не смята, че отношението към войната на Русия в Украйна ще бъде разделителна линия в бъдещото обединение.

Дайте да не се правим на света вода ненапита, че един куршум не бил отишъл в Украйна. Всички знаят, че там са българските куршуми и снаряди. Поне да го правим официално, за да печели държавата.

Според Кадиев, ако законопроектът на ДПС за прилагане на европейските санкции у нас и забрана на износ на нефтопродукти от „Лукойл Нефтохим Бургас“ бъде приет, това ще доведе до затваряне на предприятието, респективно недостиг на дизелово гориво в региона, загуба на хиляди работни места и в крайна сметка изпадане на българската икономика в рецесия.

„Това е най-краткият път към рецесията“, категоричен е социалистът.

Той смята, че вероятността напролет да отидем на предсрочни избори е над 90%.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts