| | | |

Мизерията превзе Унгария, Виктор Орбан обвинява Европа

Поскъпването на живота е с 21,6 на сто през октомври

По-важно е да отидеш на лекар, отколкото да гледаш футболен мач, примиряват се местните

Има недостиг на стоки и горива

Изградени под егидата на унгарския премиер Виктор Орбан, редица стадиони ще трябва вече да угасят светлините заради скочилите цени на тока. И не само те.

Театри, библиотеки, басейни, прочути балнеокурорти – от ден на ден набъбва списъкът на обектите, които пускат кепенците в тази централноевропейска страна, връхлетяна с пълна сила от инфлацията и енергийната криза.

Безпрецедентна ситуация, засягаща най-вече провинцията и посрещана засега с примирение от унгарците.

В град Секешфехервар на 60 километра от Будапеща местният футболен клуб, който играе в първа лига, вече няма достъп до своя стадион. Построен през 2018 г., той може да побере 14 хил. зрители и общината по принцип се гордее с него.

“Табута няма”, заявява пред АФП кметът Андраш Чер-Палкович, член на управляващата партия ФИДЕС. Спортът е свещен в страната на Орбан, въвела амбициозна национална програма за строителство и реновиране на стадиони.

Но и спортът “трябва да даде своята дан”, смята 48-годишният шеф на общината, затворил също така музеи и театри.

Сред стохилядното є население “никой не се радва на тези мерки”, заради които общината е заприличала на мъртъв град, но хората разбират, “че нямаме избор”, добавя той.

“Образованието и здравеопазването, естествено, са приоритет – по-важно е да идеш на лекар, отколкото да гледаш футболен мач”, коментира 72-годишният Геза Дели. Няма упреци и от страна на играчите, принудени да тренират на по-малки терени по време на зимната пауза.

Работата на клуба “не е особено засегната от драстичното решение за пестене на енергия”, уточни в комюнике “Мол Фехервар”.

“Мине ли януари, ще видим какво е положението”, изтъква Андраш Чер-Палкович, който е настоял федерацията да изтегля вечерните мачове за по-ранен час, преди да се стъмни.

Други клубове от върха на футболната структура като “Хонвед” и “Дебрецен” също са останали без стадиони.

Унгария се готви за тежка зима и нейният премиер, който обичаше да хвали евтината енергия в страната, е под натиск.

Инфлацията там е сред най-високите в Европейския съюз (21,6 на сто през октомври на годишна база), рецесията дебне, а страната все още чака 14-те милиарда евро от европейските фондове, блокирани заради опасения, свързани с корупцията и състоянието на правовата държава.

Недоволство е все по-видимо по улиците, където учителите протестират срещу мизерните си заплати. Наложените тавани в цените на петрола и основните хранителни продукти водят до недостиг на стоки и горива в магазини и бензиностанции.

Упадък, за който според Виктор Орбан е виновен Брюксел. “Санкциите (срещу Русия, бел. АФП) ни съсипват”, крещят плакати, разлепени из цялата страна в рамките на организирано национално допитване.

Секешфехервар има заводи и това го нарежда сред най-богатите градове в Унгария; ситуацията обаче е различна в други общини, застрашени от фалит.

“Без подкрепа от държавата мнозина няма да могат да си платят сметките. Но каква полза да чакаме чудо, по-добре да вземем нещата в свои ръце”, разсъждава Андраш Чер-Палкович.

Директорът на общинския театър Янош Сикаро вече е намерил друго място, където артистите да репетират два месеца, докато сградата стои затворена.

“Няма да чакаме безнадеждно и да си мислим: “Боже мой, какво ще стане сега?”, отсича седемдесетгодишният мъж в пустото театрално фоайе.

Автор: Франс Прес

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts