| | | |

Кой е проф. Николай Габровски – кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер

Голямата изненада от ГЕРБ да номинира светилото в неврохирургията проф. Николай Габровски от Институт “Пирогов” породи куп въпроси защо лидерът на партията Бойко Борисов се е спрял именно на него.

Проф. Габровски обаче от години е неин симпатизант. Тъкмо по времето на директорския мандат на бившия депутат от ГЕРБ в предишния състав на НС проф. Асен Балтов, неврохирургът стана зам.-началник в “Н. И. Пирогов”, като наред с това продължи да бъде завеждащ Клиниката по неврохирургия в болницата.

Всяка сутрин тълпите от желащи да се консултират с него по неотложни мозъчни и гръбначни здравословни проблеми обграждат малкото фоайе пред нея и се надяват да зърнат професора.

Сочен за един от най-добрите в страната, проф. Габровски е известен не само с експертизата си в един от най-тежките дялове на медицината и занимаващ се с едни от най-сложните и дълги операции, но и с човешкото отношение спрямо пациентите.

Проф. Габровски превърна Клиниката по неврохирургия в еталон за модерна медицина, базирана на доказателства, изгради революционно отделение по Съдова хирургия, което завежда един от колегите му – проф. Николай Велинов.

Двамата въведоха ендоваскуларното лечение на редица състояния и се пребориха, заедно с други техни колеги за поемането на разходите за суперскъпи медицински консумативи.

Именно Клиниката по неврохирургия в “Пирогов” е сочена за едно от звената на института, в което сътресения няма, а нивото на оборудване и хигиена – световни.

Досега проф. Габровски странеше от политически коментари, но не скриваше разочарованието си от хаотично взиманите държавнически решения през последните години, касаещи сферата на здравеопазването.

Точно преди 4 дни той разказа, че празнува четвърт век като лекар в болницата.

“Беше за малко, беше временно. Много вода изтече и много неща видях – от най-красиви и възвишени постъпки, професионализъм, човещина и самоотверженост, до дребнаво и недостойно отстъпление от доброто и съзидателното.

Смениха се поколения лекари, хирургични техники и методи на лечение. Промени се разбирането ни за множество заболявания и възможностите ни да ги лекуваме.

Но на фона на този поток от събития и съдби, болница Пирогов остана непроменена в същността си.

Винаги с отворени врати, винаги с готовност да посрещне поредния пациент, независимо от състоянието му. Продължаваме напред”, написа професорът.

Николай Габровски е син на прочутия проф. Стефан Габровски, също изтъкнат неврохирург, изключително специализиран в лекуването на най-тежките мозъчни тумори и детски травми и състояния.

Д-р Габровски завършва медицина в Медицинска Академия – гр. София през 1996 година. Първоначално работи като лекар в Неврореанимацията на УМБАЛ “Царица Йоанна” – ИСУЛ

В Клиниката по неврохирургия на болница “Пирогов” е от 1997 година.

През 2005 година д-р Габровски защитава дисертация на тема “Значение на задна съединителна артерия за неврохирургичната практика”.

От 2006 година е завеждащ на отделението по невроонкология. От 2008 е “Доцент” по неврохирургия.

През 2010 е избран за заместник-председател на Българско дружество по неврохирургия.

През 2011 година е избран за началник на Клиниката по неврохирургия на Университетска болница “Пирогов”.

От началото на 2011 година е избран за Национален консултант по неврохирургия към Министерство на здравеопазването.

През януари 2012 проф. Николай Габровски е поканен за наблюдател борда на European Brain Council (Европейски мозъчен съвет) – координираща неправителствена организация, посветена на борбата със заболяванията на нервната система.

Европейски мозъчен съвет работи в тясно сътрудничество с комисиите на Европейския съюз, Европейския парламент, Световната здравна организация и други отговорни органи по проблемите на заболяванията на мозъка.

През 2014 година е избран за “Професор” по неврохирургия към Клиниката по неврохирургия на университетска болница “Пирогов”.

Проф. Николай Габровски става член на Управителния съвет на Български лекарски съюз през 2015 година, а от юни 2018 до септември 2021 е заместник-председател на съсловната организация.

От 03.2017 до 07.2021 година е заместник-директор по лечебната дейност на университетска болница „Н.И. Пирогов”.

През 2018 година, проф. Николай Габровски е е избран за председател на Българското дружество по неврохирургия, а през 2022 е преизбран за втори мандат на тази позиция.

През ноември 2021, проф. Николай Габровски става член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН).

През октомври 2022, Европейската асоциация на неврохирургичните дружества (European Association of Neurosurgical societies – EANS) създава работна група за Нововъзникващи технологии и иновации в неврохирургията (Emerging tehcnologies and innovations in neurosurgery – ETIN) и за неин пръв председател е избиран проф. Николай Габровски.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts