| | | |

Оръжие за €1,3 млрд. сме продали на Киев, €50 млн. комисионни прибрани при Петков – Нинова?

Оръжие за 1,3 млрд. евро е изнесла България за Украйна през посредници от началото на войната до ноември, разкри пред активисти на соцпартията в София членът на НС на БСП и бивши вицепремиер Костадин Паскалев – известен като сериозен човек и отговорен държавник.

Присъстваща на сбирката ресорна бордовичка, назначена от Корнелия Нинова не отрече данните.

Както стана известно от разкритията на бившия шеф на Кинтекс Александър Михайлов, 8 процента от сумите на експорта на оръжие са били комисионните, които се отделят в офшорки по времето на кабинета Петков – Нинова.

Тези фирми с неясна собственост не помогнали с нищо за сделките, но получавали немалък дял от тях и то от оборота, не от печалбата, неведнъж заяви и написа експерта.

Сумите на тези комисионни се равняват на по около 10 милиона евро месечно или от февруари до август това са поне 50 000 000 евро.

Именно това май е цената и причината за непрекъснатите ръководни кадрили в оръжейните фирми, смяната на бордовете им, включително и незаконно, на което бяхме свидетели при управлението на ресорния вицепремиер и министър в бранша Нинова.

В същото време тя продължава да отрича факта на износа на оръжие за Киев, потвърден от началника й Кирил Петков, от министрите на външните работи и на отбраната на Украйна, от австрийската армия, от Ню Йорк Таймс, от руските медии – последните 2 никога не са единодушни, включително и показаните многократно кадри на българско оръжие и боеприпаси на фронта.

По тази тема бившият шеф на Кинтекс води и 2 дела срещу Нинова, която на 23 ноември официално беше призната за Г-жа Лъжа от Върховния касационен съд, след като на 3 инстанции се доказа, че не е казвала истината и никога не са правени проверки на приватизацията от нея на фирмата Техноимпекс.

Заради нея фирмата на Нинова има отделно осъждане от Върховния съд и то по времето, когато тя е зам.-министър на Р.Овчаров при Тройната коалиция.

Източник: 19 минути

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts