| | | |

Росен Плевнелиев с тежки думи: Тези двамата доведоха до това, че България ще бъде оставена сама, изолирана и …..

„За всички други в ЕС България се превръща в пример за проблемна държава и нация неспособна да се обедини около една национална цел”.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус” по повод казуса „Шенген”.

„Сега България остава сама, изолирана, извън шенгенската зона. Огромният провал е, че нямаме работещи институции, а президентът Радев играе друга политическа игра”, каза още Плевнелиев и допълни, че

ако искаме да хванем последния вагон на последния влак за членство в Еврозоната и Шенген – 1-и януари 2024 година, трябва да се направи правителство на всяка цена.

“Изключително жалко е, че се превръщаме в много по-провалени от тези около нас – Румъния и Хърватия, които преди няколко години бяха далеч зад нас.

Отговорността е ясна, тя трябва да бъде посочена – президентът Радев, който сееше разделение и продължава да го прави с високо вдигнатия юмрук и министър-председателят Петков.

Тези двамата, нарушавайки системно Конституцията на република България, която ги задължаваше да работят за доброто име и репутация на страната, доведоха до това, че практически България ще бъде оставена сама, изолирана и тази цена ще платят българските граждани, българският бизнес.

Най-лошото, ако останем изолирани, предстои”, смята Росен Плевнелиев.

Той подчерта, че ще бъде грешка, ако оттук нататък България започне да блокира решенията на Австрия и Нидерландия.

„Решението е друго – да се стегнем, да постигнем консенсус, да съставим правителство, да оставим парламентът да работи, да приемем всички необходими закони, мерки и действия, включително и да се преговаря в Хага и Виена, да се адресират проблемите и да се работи за доверие.

Останалото е популистка игра”.

По думите му оставането на България някъде в периферията на Европейския съюз ще е огромна загуба за всички демократично мислещи и про-европейски българи, а единствените печеливши от изолацията ни, са Путин и популистите.

Плевнелиев изказа съжаление, че се оказваме дълбоко разделени и провалени в собствените си усилия да постигнем завета на дедите ни, на будителите, на революционерите на България, които искаха да бъдем равни с другите европейски народи и да изградим чиста и свята република.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts