| | | |

Вигенин видял затопляне в отношенията между ГЕРБ и президента, Радев спрял да споменава Борисов

„България си е свършила работата и отговаря на критериите. Съмненията, които някои страни членки имат – бяха преодоляни. Но очевидно има 2, при които това не е така.

Възникват други проблеми и страхове, които не са пряко свързани с критериите за членство в Шенген. И те си ги казаха – Австрия малко по-честно по отношение броя на мигрантите, а Холандия малко по-завоалирано.

Според тях външната граница очевидно все още не се пази достатъчно добре.

Тук има известно лицемерие, защото сега България като външна граница е най-вече проблем границата с Турция.

Ако се види статистиката ще стане ясно, че сме предотвратили влизането на десетки хиляди мигранти. Вместо България да бъде спирана щеше да е честно Австрия и Холандия да ни приемат и да видят с какво още могат да ни помогнат.“

Това заяви заместник-председателят на БСП и зам.-председател на парламента Кристиан Вигенин в ефира на БНТ.

По думите му влизането на България, респективно Румъния и Хърватия в Шенген би означавало да прехвърлим част от ресурса си по границите с Гърция и Румъния към тази с Турция.

„Трябва да бъде отчетено, че при изслушването на министъра на вътрешните работи той сподели за редица дефицити, които изпитват Гранична полиция – недостатъчно оборудване, липса на автомобили и други.

Оттогава досега не видяхме нещо да е поискано, а служебното правителство не внесе бюджет, за да можем да заделим допълнителни средства. Реакциите на Холандия бяха по-скоро емоционални.

Вместо да се плашим и сърдим – ще трябва да поработим. Както ние като страна осъзнаваме, че трябва да отстояваме своя интерес в рамките на ЕС и ще трябва да бъдем активни в двустранната дипломация.

Нидерландия винаги са били скептични по отношение на нашето членство. Може би беше подценена двустранната дипломация. Ще чуем и министър-председателя Донев в петък какво има да ни каже“, допълни Вигенин.

Заместник-председателят на БСП коментира, че левицата е категорична в позицията си, че няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ.

„Ще отидем на срещата, за да заявим още веднъж, че няма как да получат нашата подкрепа. Тук не става дума за личността на проф. Габровски. Става въпрос затова, че връщането на ГЕРБ във властта – не считаме, че те са се поучили от миналото.

В продължение на години ние бяхме опозиция на този модел. Въпреки че близо 2 години вече те не са във властта – нито веднъж не казаха, че са сбъркали някъде.

Въпреки нуждата от действащо правителство няма как да дадем съгласие за правителство излъчено от ГЕРБ. В политиката трябва да има последователност и принципи.

Ако ГЕРБ съберат необходимото мнозинство – оставаме конструктивна опозиция. Ние представляваме онези хора, които ни подкрепят, защото години наред се борим с този модел“, категоричен е социалистът.

„Вероятно още тази седмица може да се окаже, че една съвсем друга коалиция ще утвърди оръжията за Украйна. Може би тази коалиция на войната ще се окаже най-устойчива. Някои очакват тя да прерасне и в управленска.

Ветото на президента не е причина да променим позицията си по отношение на ИК. Президентът наложи вето през 2020-та година на смесеното гласуване. Допускам, че би наложил вето и сега.

Това вето дори и да бъде поставено – то ще бъде преодоляно. Стига да не се окаже, че Борисов отново е ядосан и е на друго мнение“, обобщи той за плаващите мнозинства в парламента и посочи, че най-сигурна в момента е именно коалицията на войната.

„Ние още от лятото видяхме, че има затопляне в отношенията между ГЕРБ и президента. То се изразяваше в това, че президента Радев в един момент спря да споменава Борисов и ГЕРБ като някакво олицетворители на проблемна за България политика.

Във времето видяхме с поредица действия, че на президента му харесва да има влияние в управлението през служебните кабинети“, каза в заключение Кристиан Вигенин.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts