| | | |

ДБ уважиха проф. Габровски, но са твърди: Без подкрепа за мандат на ГЕРБ ВИДЕО

Кандидатът за министър-председател чл.-кор. проф. Николай Габровски отправи покани за срещи с представители на всички парламентарни групи в 48-ото Народно събрание. По време на срещите проф. Габровски ще представи визията си за съставяне на правителство с първия мандат и ще потърси подкрепа за такъв.

Първата му среща днес е с „Демократична България“.

Смятам, че тази стъпка на добра воля е доста съществена, заяви проф. Габровски.

снимка Кадър

“Да се опитаме тази радикализация, която е повече от видима, да я намалим”, подчерта той. Може би е време за по друг подход и се надявам заявките, които давам, ще бъде отворена врата към повече консенсус, към повече експертност“, каза той.

“Тук сме, за да покажем добронамереност към вас. Имаме решение от всички органи, че в тази конфигурация не можем да подкрепим правителство, което няма нищо общо с вас и вашите усилия, но смятаме че е коректно да разговаряме.

Ако излъчите правителство и мисията ви свърши с успех, ще бъдем отворени да работим по конкретни теми, по начина, по който работим и сега с ГЕРБ.

Има теми, по които намираме общ език и това ще го развиваме, ако този парламент продължи да съществува при кабинет, воден от вас”, заяви Христо Иванов.

Вие влизате на един изключително труден терен, но ако успеете да съставите правителство, това ще бъде успех за страната ни, заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Ние се отзоваваме на тази покана, за да изразим нашето уважение, каза още той.

„Ние няма да подкрепим първия мандат, но това нищо нищо общо с Вас“, заяви Иванов.

„Ние бяхме поставили едни прост списък от приоритети, свързани с върховенството на закона, със сигурността и с модернизацията на страната“, поясни той.

Реформата на прокуратурата, която изисква конституционна промяна, този разговор не сме го започвали, каза още Христо Иванов.

В момента в пленарна зала тече сватбарско наддаване, нас ни безпокои сигнали, че в ГЕРБ има съмнения във възможността да се въвеждат електронни публични услуги, каза още съпредседателят на ДБ.

„Дебатът за Изборния кодекс не се отрази добре на възможността в България да има електронно управление“, заяви още Христо Иванов.

„За мен е най-лесно ако се фиксират няколко основни ценности“, каза проф. Габровски.

„България няма нужда от нови избори, ако влезем в режим на избори, ще изгубим пари по Плана за възстановяване“, според професор Габровски. Той повдигна темите за Шенген и еврозоната.

Обидно е, че бяхме поставени в отделна група по пътя си за Шенген. Той уточни, че за него Шенген е ценностна принадлежност.

“Смятам, че всички усилия в тази посока, не са излишни”, подчерта кандидатът за министър-председател.

„Опасявам се , че някои гласове против еврозоната стават все по-силни“, подчерта той.

В мое лице ще срещнете подкрепа на вашите инициативи, обърна се професорът към „Демократична България“.

„Ако не се реализира първия мандат, вероятността за втория мандат да се реализира е доста ниска, а третият мандат е рисков“, заяви още проф. Габровски.

“Ние имаме нужда от работещо правителство”, убеден е проф. Габровски. Той изтъкна, че ще бъде изготвен документ с неговата визия за развитие на страната.

Христо Иванов посочи от своя страна, че ДБ е готов да работи с проф. Габровски по конкретни приоритети.

Проф. Габровски сподели, че вече има конкретни имена за министри. “Някои от имената са с безспорна репутация”, каза още той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts