| | | |

Делян Добрев: Нашия закон за „Лукойл“ гарантира, че в държавата ще влизат данъци

В парламента има четири различни предложения, по които се работи свързани с „Лукойл“. Това заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в ефира на Нова телевизия.

Предложението ни относно темата „Лукойл“ е за вноска във Фонда за енергийната сигурност.

То казва, че нас не ни интересува къде е регистрирана компанията, но след като внасят руски петрол в България и нашата държава им е дала тази деругация, то разликата между руския петрол и брента ще я внасят в един Фонд за енергийна сигурност и ние тази разлика ще я даваме на потребителите.

Това е единствения механизъм, който гарантира, че държавата ще получи данъци и че потребителите ще бъдат компенсирани. Нашите разчети показват, че ще влязат около 1 млрд. лева.

Той обясни, че е имало и други предложения в посока „Лукойл“.

Предложението на служебния кабинет е да облагаме с 33%. Това, което ни притеснява е, че това зависи от добрата воля на „Лукойл“. Това не ми се струва сигурно, а и ако искаха да го направят, защо не го направиха в началото на годината.

Второ предложение на ДПС – да се спре износа на горива. То беше подкрепено в енергийна комисия от ГЕРБ, ДПС и „Демократична България“. „Продължаваме промяната“ бяха против.

Трето предложение – нашето, е за вноска във Фонда за енергийна сигурност.

Нас не ни интересува къде е регистрирана „Лукойл“. Ако нашия закон се приеме ще задължим „Лукойл“ да внася във Фонда разликата между руския петрол и бренд. Парите, които се съберат там ще върнем на потребителите, коментира Добрев.

Той попита какво е станало с тези 2 млрд. лв., който спечелиха тази година.

„Защо от тях не внесат 700 млн. лв. щом са толкова добронамерени и искат да внесат някакви данъци“, заяви депутатът.

Попитан защо от компанията не са плащали данъци при управлението на ГЕРБ Добрев отговори, че не са го правили, защото не са печелели по 1 лева на всеки литър.

„Преди те също не са плащали данъци, но пък горивата при същата цена на уралския нефт беше 1.80 лева, а сега е 3-3.50 лева“, аргументира се Добрев.

Депутатът коментира и предстоящите срещи на кандидатът на ГЕРБ за премиер проф. Николай Габровски.

Ние правим всички усилия за съставяне на правителство. Не искаха Бойко Борисов, не искаха и ГЕРБ. Борисов не е предложение за премиер, нито някоя партийна фигура. Проф. Габровски е кандидат за премиер и министрите му ще бъдат от неговия ранг, добави Добрев.

Той посочи, че няма информация относно разговорите на проф. Габровски с останалите партии.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts