| | | |

Илхан Кючюк: Отиваме към пропастта, каляме страната си всеки ден с доклади

Ще има все по-голям натиск за отделянето на България от Румъния. И това ще се случи вероятно през март.

Европейският парламент ще трябва да се изкаже и ние отново се превръщаме в последни на амбразурата като евродепутати. Абсолютно по същия начин се разигра мобилният пакет. Трябва да има някакви уроци, които са научени.”

Това заяви пред БНР евродепутатът от “Обнови Европа” Илхан Кючюк.

Опасността е много голяма, предупреди той и посочи, че за разделянето на двете държави за Шенген настояват големи европейски страни.

“Ще има много силен опит за разделянето на България от Румъния. Към настоящия момент има консолидирана позиция, че и двете страни трябва да бъдат в Шенген, но аз не съм сигурен, ако Съветът дойде с предложението за отделяне, как ще гласува Европарламентът.

А и не съм сигурен накъде ще върви целият процес по присъединяването към Шенген, ако виждаме все повече националистически правителства.”

Блокирането на България за Шенген се превръща в голям проблем за българския политически елит, смята Кючюк.

По думите му самокритичността е задължителна, въпреки покриването на техническите критерии и това, че голяма част от аргументите на Австрия и Нидерландия са политически.

Евродепутатът направи паралел между България и Хърватия, където политическата стабилност от последните години е рефлектирала както върху приемането на страната както в еврозоната, така и за Шенген.

“Има значение кой води, има значение как защитава своите национални интереси. Не по байганьовски, с шикалкавене на позициите – днес едно, утре друго.”

Според Кючюк преди България да влезе в ЕС, у нас климатът е бил друг и са се обединявали “всички сили, които могат да бъдат полезни”, докато сега политическият ни елит не е на висота.

Той подчерта, че не бива “да каляме страната си всеки ден с доклади”.

“Дейността на много НПО, хора, които са два дни в политиката – идват в Брюксел или пращат своите доклади, само и само да бъдат забелязани, но тези доклади остават в архивите на европейските институции.”

Ако говорим за италиански сценарий, дори в Италия успяват да намерят допирни точки. В България колкото повече провеждаме избори, толкова повече допирните точки се отдалечават, отчита Илхан Кючюк.

“Накъде вървим оттук нататък? Отиваме към пропастта – и за Шенген, и за еврозоната.

С всички тези реформи, които трябва да бъдат направени, за да си вземем парите по Плана за възстановяване и устойчивост.”

Третият мандат по дефиниция е кризисен, за него са необходими достатъчно подготовка и политическа култура за намиране на допирните точки, изтъкна евродепутатът.

“Дали го виждам към днешна дата? Не, не го виждам. Точно обратното – тежко противопоставяне и деклариране на неподкрепа.”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts