| | | |

Вигенин нарече избора на ГЕРБ – проф. Габровски, смяна на овчи кожи, под които прозира Борисов

“Колкото и овчи кожи да сложат отгоре си ГЕРБ, в случая проф. Габровски, който ние уважаваме, отдолу прозира вълкът Бойко Борисов.

Подкрепа от БСП за това правителство няма да има. Изборите ги предизвиква ГЕРБ с ултиматума, че с третия мандат точно този премиер и това правителство трябва да бъдат предложени”, заяви в “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ заместник-председателят на НС Кристиан Вигенин от БСП.

По думите му с ултиматуми няма да се стигне до нещо различно.

Според Кристиан Вигенин третият мандат е възможен, ако едно експертно правителство с ясна програма бъде подкрепено от почти всички парламентарно представени партии. Вигенин окачестви третия мандат като кризисен.

Коментира, че действията на Явор Божанков могат да имат връзка с предстоящото гласуване на кабинета.

“Честният подход щеше да бъде Явор Божанков да напусне и парламента”, каза Кристиан Вигенин.

Тук не става дума за инакомислие. Не веднъж някой от нас има различни позиции, никога това не е било проблем.

Според мен г-н Божанков не просто гласува различно, а с демонстративен подход искаше да подчертае различията с парламентарната група на БСП.

Видимо той изразяваше недоволство от позициите на ПГ, затова беше време да се разделим.

Но фактът, че остава в парламента навява на други мисли – бяхме персонално засегнати от начина, по който го направи. Това не беше красиво.

Аз не се чувствам предаден, а по-скоро разочарован. Но все пак Божанков е гражданска квота, не е бил никога член на БСП, посочи Вигенин.

Егото тласка хората към грешки. Не мисля, че ще има възможност да бъде фактор в някоя друга формация.

Никой, който по този начин се е откъснал от партията, която му е давала шанс, не е постигал много и не очаквам политическата му кариера да се развива в положителна посока, което е жалко, аргументира позицията си Кристиан Вигенин.

Той допълни, че това, което е казал Божанков, е бил демонстративен подход да подчертае по груб начин различията си с парламентарната група на БСП по отношение даването на оръжия за Украйна.

Преиграва се по темата, че БСП е статукво. Злоупотребява се с термините статукво и промяна.

Аз съм убеден, че в БСП трябва да престанем да мислим с кого да работим, а да се стремим да изградим един стълб на лявото, който да има собствена политическа гравитация, да затваряме вътрешните конфликти и да събираме лявото, на базата на нови идеи и политики да обединяваме левите хора в България, коментира още Кристиан Вигенин.

Без нас не може да има обединение на левицата, допълни той.

По думите на червения депутат предстоящият конгрес на социалистите не се свиква с цел да променя ръководството и да сменя лидера си. На него ще се мисли за нова програма, устав, организационна структура, нови идеи.

Според Вигенин БСП трябва да се стреми към участие във властта, но трябва да се мисли каква цена ще трябва да платим затова.

Той бе категоричен, че ГЕРБ-СДС няма да получат за първия мандат нито един глас от БСП.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts