| | | |

Демерджиев: Габровски търси министър от редиците на МВР

Вицепремиерът в служебния кабинет Иван Демерджиев обяви в ефира на „Събуди се”, че има информация, че от редиците на МВР кандидат-премиерът Николай Габровски търси вътрешен министър.

Самият той обаче не е получавал покана, а и подчерта, че не би приел. Демерджиев разясни, че в редиците „сигурно е имало покани”, но доколкото знае те не са приети

Демерджиев има информация, че е търсен човек от ръководството на МВР с покана да бъде министър в проекто-кабинета на проф. Николай Габровски, но по негова информация не я е приел. Той отказа да назове за кого става въпрос

Европейският съюз сам си нанесе шамар на себе си като не ни приеха в Шенген.

С това решение Европа унизи себе си и показа, че не е способна да прилага собствените си правила, заяви служебният вътрешен министър Демерджиев.

По думите му претенциите на Нидерландия не почиват на механизъм, който е предвиден в Европейския съюз.

България си върши работата успешно, увери министърът, който е поканил екипи от Австрия и Нидерландия да отидат на българо-турската граница, за да видят как граничарите си вършат работата.

По отношение на опазването на българо-турската граница, Демерджиев посочи, че няма случай на изстрел от българска страна към турската.

Граничните полицаи се обучават да стрелят с дълго оръжие, на финала са и ще бъдат снабдени с дълго оръжие всички, които патрулират до оградата.

Направено е необходимите и контролните органи ще бъдат снабдени с леки бронежилетки и уреди за нощно виждане, които ще са модерни, коментира Демерджиев.

Делегацията в Турция беше много сериозна. Основната част беше среща между двамата държавни глави.

След като се върнаха стана ясно, че основните въпроси са начертани. Те бяха по няколко теми – управление на границите, коментира още служебният вътрешен министър Иван Демерджиев в ефира на Нова телевизия.

И двете държави сме поставени пред предизвикателството да управляваме най-голямата сухопътна граница. Управляваме и втория по големина граничен пункт в Европа. Много повече проекти бяха обсъдени за ГКПП „Лесово“.

Предвижда се да се изгради жп транспорт до Одрин, предвижда се и изграждането на трета лаборатория на пункта. Турската страна изрази готовност да предложи фирми, с чиято помощ ще стане по-бързо, добави Демерджиев.

Вътрешният министър отбеляза, че са проведени изключително ползотворни разговори в сектор енергетика.

Той коментира разследванията на международни медии, свързани с отношението на граничните ни власти.

Обърквам се какво се случва на българо-турската граница. Дали пускаме безпрепятствено мигранти да минават, или се отнасяме по някакъв нечовешки начин с тях.

Едната теза е, че срещу 50 евро. може спокойно да се мине границата, а другата – „правим осем или девет опита неуспешни и стрелят по нас”.

Истината не е нито в едното, нито в другото.

Инцидентът беше разследван от комисия, която излезе със заключение, че изстрел, произведен от българска територия към турската няма. Всичко друго са спекулации, посочи Демрджиев.

Служебният министър уточни, че разследването за убития български полицай продължава. И добави, че е идентифициран физическият убиец, но се разглежда възможността дали зад всичко това стои по-голяма група.

„Докладите на нашите служби сочеха, че е напълно възможно зад всичко това да стоят други престъпни групи. В момента се проверява дали не става въпрос за много по-сериозен трафикантски канал зад това, което се случи на границата.

Разследват се версии за нещо по-сериозно, което стои зад инцидента. Двамата овчари не са просто овчари, категорично”, коментира министърът.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts