| | | | | |

Андрей Ковачев изпраща информация за случая с Люпчо Георгиевски до Страсбург

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП ще изпрати информация до Страсбург за случая с председателя на българския културен център „Иван Михайлов“ в Битоля Люпчо Георгиевски, на когото днес официално бе повдигнато обвинение в расизъм и ксенофобски прояви от страна на македонската прокуратура.

Той поясни, че идеята е случаят да бъде включен като пример за дискриминация в очакваните доклади на Съвета на Европа, както по рамковата конвенция, така и Комитета за правата на човека.

„Всеки крещящ пример за дискриминация трябва да става достояние на европейските институции, включително и на Съвета на Европа“, подчерта българският евродепутат.

Според него повдигнатото обвинение на Люпчо Георгиевски е поредният пример за безумната антибългарска кампания, която се разиграва там и надпреварата между различни институции кой повече да покаже, че е борец срещу българите, България и всичко свързано с обективната българска история, а не с фалшифицираните исторически факти, събития и личности от последните 100 години.

„Много е тъжно, че институция на страна кандидат за ЕС, каквато е прокуратурата на Република Северна Македония, е замесена в такова изкривяване на ситуацията точно по Оруел:

“Лъжата е истина, а доброто е зло и злото е добро”.

В случая имаме крещяща дискриминация срещу открито заявяващите се своята идентичност и български произход граждани на Република Северна Македония.

Дискриминация, която стига до заплахи за тях, за техните семейства, за техните деца в училище, за кариерата им, за бизнеса им и включително използване на прокуратурата“, коментира евродепутатът.

Евродепутатът обърна внимание, че няма никаква дискриминация спрямо тези граждани, които се чувстват етнически македонци.

„Нито клубът в Битоля, нито този в Охрид, нито който да било българин в Република Северна Македония, дискриминира тези, които се чувстват македонци.

Това си е тяхно право. Същото право имат българите“, подчерта Ковачев.

Според него независимо дали Люпчо Георгиевски има българско гражданство или не, трябва не само България, а всеки демократ и европеец да защити жертвите на тази крещяща дискриминация.

„Разбира се, че и ние като български евродепутати повдигаме постоянно този въпрос пред нашите колеги.

Надявам се в много скоро представителите на македонските българи да имат възможност да се видят с комисаря по разширяване Оливър Вархели. Той обеща и публично за такава среща и аз съм говорил с него по този въпрос”, добави евродепутатът. 

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts