| | | |

Даниел Митов осъди прокуратурата на 25 хил. лв. за незаконно обвинение

Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов осъди прокуратурата на 25 хил. лв. обезщетение за претърпени морални вреди.

Това постанови на първа инстанция Софийски градски съд, като решението не е окончателно и може да се обжалва пред Софийски апелативен съд.

Митов заведе иска си за 100 хил. лв. по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди заради незаконно повдигнатото му обвинение за престъпление докато бе външен министър.

През 2017 г. Спецпрокуратурата обвини Митов първо в престъпление по служба, а после бе преквалифицирано обвинението в злоупотреба с доверие.

Поводът бе, че Bъншнo министерство и Mиниcтepcтвoтo нa зeмeдeлиeтo са сключили споразумения с туроператорска фирма за осигуряване на самолетни билети, хотелско настаняване и и др. при служебни пътувания, без обществена поръчка.

На три инстанции, през 2020 г. Митов окончателно бе оправдан и тогава заведе дело срещу прокуратурата.

Твърди, че воденото срещу него производство било широко отразено в медиите, което довело до злепоставянето му в обществото, опозоряване на доброто му име на гражданин и професионалист – политик и общественик.

Изпитвал чувство на срам и потиснатост. През цялото време бил разстроен и чувствал психически тормоз, притеснявал се и как се отразява случващото се на семейството му.

Влошило се здравословното му състояние, станал депресивен, не можел да спи, сънувал кошмари и започнал да получава хипертонични кризи. Дълбоко били накърнени честта и достойнството му.

Многократно бил ангажиран да се явява пред разследващите органи и впоследствие в многобройните заседания по делото.

Във възражението си прокуратурата пък твърди, че и към настоящия момент той е народен представител и зам.-председател на ПП ГЕРБ, което прави твърденията за срината репутация и накърняване на честта и достойнството за неоснователни.

Във връзка с медийните публикации, прокуратурата смята, че обществото следва да бъде информирано и че именно заради заеманата от ищеца длъжност, същият е бил неминуемо обект на засилен интерес и е следвало да понася по-дълбоко вмешателство в личната си сфера.

Съдът смята, че наказателното производство срещу ищеца е продължило малко над 2 г. и 11 месеца, което е разумен срок, през който обаче безспорно Митов е търпял силни негативни психически изживявания и стрес, тревога, потиснатост, депресивност.

Трябва да се обезщетят накърняването на честта, достойнството, доброто име и професионалната репутация, смята съдът.

“Макар членовете на най-близкия му кръг, вкл. разпитаните свидетели, да не са вярвали в неговата вина и да са го подкрепяли, по-далечният кръг от професионални контакти, вкл. в сферата на политиката, са променили мнението си за ищеца в негативна посока.

Това, както и неудобството на самия ищец от необходимостта да се уверява в подкрепата на хората, с които контактува, е довело до стремеж към социална самоизолация и е нарушило нормалното му социално функциониране”, пише в съдебното решение.

Според магистратите обаче не е установено повдигането на обвинението да се е отразило върху работата му като политик в дългосрочен план.

“Ноторни са фактите, че понастоящем ищецът е народен представител, като е бил избран за такъв и в последните три парламента.

Налага се изводът, че воденото срещу него наказателно преследване не е довело до трайни и непоправими вреди върху професионалната му кариера като политик”, смята съдът.

Определи като справедливо обезщетение от 25 хил. лв., както и 5400 лв. разходи за адвокатско възнаграждение.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts